V Česku začínají vánoční trhy. Podívejte se, kolik zaplatíte za svařák, grog či trdelník

Vánoční trhy na Náměstí míru

Přichází čas svařáků

I když do Štědrého dne zbývá ještě více než měsíc, jsou vánoční trhy v mnoha městech po Česku už v plném proudu. Neodmyslitelně k nim patří svařené víno, punč nebo trdelník. Cena se ale v různých městech po Česku liší.

Koledy, ozdoby, vůně jídla, to všechno patří k vánočním trhům. Přestože za oknem to tak úplně nevypadá, Vánoce už se kvapem blíží. Většina návštěvníků se nechá zlákat vůní trdelníku, který ale není zrovna levný. „Ten klasický máme za 80 korun, ale stávalo se nám, že lidi se zeptali, kolik stojí, a šli pryč. Pak zjistili, že vedle je dražší, a vrátili se,“ popsal prodejce trdelníků na pražském náměstí Míru David Kozák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejlevnější vánoční trhy? Jeďte do Prahy, radí experti Britům. Žebříčku ale vládne jiné město

Od loňského roku zdražil trdelník o deset korun. Stejné je to i se svařákem nebo punčem. „Punč stojí 70 korun, grog 75, stejně jako svařené víno,“ řekl prodejce David Šebek. „Jsou to fajn ceny, není to drahé,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Je to trošku dražší, ale ten svařák nebo grog si určitě dáme,“ řekl další dotazovaný.

V jiných částech republiky jsou ceny za svařené víno srovnatelné nebo nižší. Naopak za trdelník si připlatíte zhruba 20 až 30 korun. V Olomouci začaly vánoční trhy už o víkendu, nejlevnější punče, jak alkoholické tak nealkoholické, tu jsou za 50 korun. Trdelníky potom od stovky výš. V Českých Budějovicích si za 70 korun můžete pochutnat na vánočním punči a za oblíbený trdelník zaplatíte rovnou stovku. Vánoční svařák v Brně si lidé mohou koupit na Zelném trhu, kde za dvě deci zaplatí 50 až 80 korun.

Největší vánoční trhy v České republice na pražském Staroměstském náměstí začnou v sobotu 2. prosince.

Tagy: