Houbaři už chodí z lesa s plným košem. Experti radí, které druhy rostou a kde je hledat

Houby v českých lesích rostou v hojném množství.

Kde rostou houby

Z deště mají radost nejspíš hlavně zahrádkáři, ale ruce si mnou i houbaři. Mykologové tvrdí, že už nyní můžete v lese nasbírat plný košík. Pro redakci CNN Prima NEWS uvedli, jakým druhům se nyní nejlépe daří a kde je hledat. Upozorňují však na to, že se začínají objevovat také jedovaté druhy.

V zimě to byly penízovky, Jidášovo ucho nebo hlíva. Na začátku jara jsme našli májovky a smrže. Teď už toho v lesích roste víc. „Něco jsem našel, ale není toho moc. Holubinky a nějaké kováře,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z houbařů.

ČTĚTE TAKÉ: Záhadná nemoc v USA zabila dva lidi. Stopy vedou k oblíbené houbě, která roste i v Česku

Podle mykologů některé druhy hub právě teď rostou. „Už se objevují v lese první kováři, na štěpce se objevuje polnička raná, která sice moc významná není, ale patří také mezi jedlé houby,“ řekl redakci předseda mykologického spolku ze Zlína Petr Švehlák.

Říká se, že na houby je nejlepší vyrazit po dešti. To houbařům momentálně hraje do karet. „Rostou v průměru deset dní po vydatnějších deštích. Těch deset dní ale musí být teplé, avšak ne příliš horké počasí,“ uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Iveta Kodádková.

Švehlák zase doporučil, kde lze houby v této době najít. „Pro hřiba kováře bych teď hledal taková stanoviště, která jsou spíše kamenitá. Na hřib dubový můžete narazit spíše v teplejších lokalitách,“ sdělil Švehlák.

Ovšem pozor. V lese už můžeme najít i houby prudce jedovaté a také vzácné chráněné druhy. Pavla Svobodová z mykologického spolku Rajnochovice upozornila na pavučinec plyšový, který je podle ní nejzákeřnější jedovatá houba u nás.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Do lesa na houby se dá jít i v lednu, tvrdí mykologové. Co můžeme sbírat a kde rostou?

Tagy: