Do lesa na houby se dá jít i v lednu, tvrdí mykologové. Co můžeme sbírat a kde rostou?

Zimní houbaření

I v lednu lze sbírat houby

Mráz vystřídalo oteplení, podle mykologů tedy ideální čas vyrazit opět do lesa na houby. Aktuálně se dá najít hned několik druhů výtečných jedlých hub, kterým ani mráz nevadí, tvrdí odborníci. Pozor by si lidé měli dávat na přemrzlé houby, které mohou být zdraví nebezpečné.

Zimní houby rostou na starých stromech, uhnilých kmenech nebo pařezech. Daří se jim převážně v bukových a listnatých lesích. „Chuťově nejlepší na co můžeme narazit, je hlíva ústřičná a penízovka sametonohá,“ popsal pro CNN Prima NEWS mykolog Pavel Hruška.

ČTĚTE TAKÉ: Proti cholesterolu i na zlepšení imunity. Houby nejen zasytí, ale i pomáhají organismu

Právě penízovka sametonohá, které se přezdívá také vánoční houba, patří mezi ty odolné a nevadí jí ani teploty do minus dvaceti stupňů. Najít ji lidé mohou i pod sněhem.

„Je to velmi chutná houba, fantazie do kuchyně. Roste na poškozených místech, například ve starých ořechových alejích. Dá se použít úplně na všechno. Ať už se jedná o omáčky, nebo se dá naložit do sladkokyselého nálevu a je z ní vynikající drštková polévka,“ popsal Hruška. Hlíva má navíc prokazatelně léčivé účinky. Podporuje imunitu a působí i jako přírodní antibiotikum.

Mezi hlavní rady mykologů pro zimní houbaření patří nesbírat přemrzlé houby, které mohou být zdraví nebezpečné. Poznat je lze jednoduše, podle nahnědlých okrajů klobouků nebo podle struktury, která na první pohled ke konzumaci neláká.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chřipka zastínila covid. Počet nemocných raketově roste, v jakých skupinách nejvíce?

Tagy:
houby houbaření Pavel Hruška imunní systém penízovka sametonohá zimní houbaření