Stačí vykloktat. Češi vyvinuli nový test na koronavirus, umělci už ho vyzkoušeli

Lubomír Němec

Test založený na kloktání v dutině ústní vyvinuli čeští vědci, trvá asi dvě minuty a je pohodlnější než stěr z nosohltanu. Spolehlivost má mít přitom stejnou jako jiné dostupné testy, uvedl výrobce. Takzvaný Gargtest navíc zvládnou lidé klidně v pohodlí domova, nemusí na odběr do konkrétní laboratoře nebo nemocnice. Umělci už si ho mohli vyzkoušet.

Celý proces u kloktacího testu trvá zhruba dvě minuty. Do nádobky či odměrky se nalije deset mililitrů vody, kterou si testovaný dá posléze do úst, a dvacet až třicet vteřin vykloktá. Poté obsah vyplivne zpět do nádobky, kterou těsně uzavře, a nechá odběr vyhodnotit laboratoř.

„Je to stejně výtěžné a mající stejný výsledek jako test, který se dneska provádí stěrem z nosu nebo z dutiny ústní,“ sdělil Lubomír Němec z firmy IntellMed, která kloktací test vyrábí.

Jednoduchost i větší pohodlnost

Výhodou testu je jeho jednoduchost, kdy si ho zvládne udělat každý sám, a rovněž oproti stěru z nosohltanu příjemnější průběh.

„Je to velmi jednoduchá a bezpečná metoda. Nevyužívá v podstatě žádné zdravotnické prostředky k nějakému invazivnímu odběru biologického materiálu,“ uvedl jeden z autorů testu a ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny na olomoucké lékařské fakultě Marián Hajdúch v pořadu Nový den CNN Prima NEWS.

„Vyvíjeli jsme je zejména proto, že chceme zvýšit dostupnost testování v regionech,“ vysvětlil s tím, že by takové samoodběrové soupravy mohli mít v ordinacích i praktičtí lékaři. Mohou ale nechat pacienta odebrat vzorek a nemusí mít tedy na sobě všechny potřebné ochranné prostředky. „To znamená nemusí být exponovaný tomu riziku, nemusí být oblečený ve skafandru,“ doplnil.

Podívejte se na rozhovor s autory nového testu:

Novou kloktací metodu už vyzkoušeli členové České filharmonie. „Zkoušíme ho vždy před zahájením procesu zkoušek na koncert,“ uvedl generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Testy si vyzkoušeli také třeba herci Divadla Bez zábradlí a věří, že právě nové testy jim umožní bezproblémově zkoušet. „Zatím se zúčastňuji konkurzu na hru Kabaret, a pokud mě pan režisér vybere, budu mít to štěstí, že budu moct kloktat a nebude mě to bolet,“ prohlásila herečka Jitka Sedláčková.

Nový způsob testování kloktáním má být dostupný od tohoto týdne. Zájem o něj už hlásí některé nemocnice a odběrová místa v Česku.

Tagy:
nemocnice vědci lékaři CNN Prima NEWS Olomouc rychlotest laboratoř odběr Česko koronavirus COVID-19 Marián Hajdúch testování na koronavirus Česká filharmonie Jitka Sedláčková Divadlo Bez zábradlí Ústav molekulární a translační medicíny IntellMed David Mareček