Šokující nález v Klecanech mezi banány. Na skladu objevili 646 kil kokainu za dvě miliardy

Lisované kostky kokainu, v krabicích od banánů, nalezli dnes odpoledne pracovníci supermarketu v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou.

Zaměstnanci řetězce našli 646 kil kilogramu kokainu

Až 646 kilogramů kokainu se našlo v sobotu odpoledne v distribučním centru řetězce Albert v pražských Klecanech. Balíčky s drogou našli zaměstnanci při rozbalování palet se zásilkou s banány. S informací přišel web TN.CZ, kterému informaci potvrdila mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Další informace redakce CNN Prima NEWS zjišťuje.

Na zásilku narazili v přepravkách s banány zaměstnanci skladu, kteří zavolali policii. „Zaměstnanci velkoskladu supermarketu Albert v sobotu odpoledne při vykládání palet s biobanány našli podezřelé balíčky a kontaktovali policii. Nalezeny byly kilové balíčky s podezřelým práškem. Test náhodného vzorku prokázal, že se jedná o omamnou látku, přesněji o kokain,“ uvedla Šmoldasová.

ČTĚTE VÍCE: Všichni řeší drogy. Ale že se tu chlastá první liga, nikomu nevadí, řekl Nacher ke kauze Vaňkové

Asi 646 kilogramů kokainu má v koncové distribuci hodnotu zhruba dvě miliardy korun, jeden gram se podle Novy prodává za 3 000 Kč. Množství drogy nalezené v Klecanech patří k jedné z největších zásilek zachycených v České republice.

V každé ze 42 přepravek, které se běžně používají třeba při stěhování, bylo přes 15 kilogramů drogy. Obchodní řetězec případ odmítl blíže komentovat s tím, že jeho pracovníci poskytují Národní protidrogové centrále součinnost při vyšetřování. „Na distribučním centru se vede vyšetřování policie k případu, který nemá souvislost s naší společností. Naši pracovníci poskytují plnou součinnost. Více se k případu vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme vyjadřovat,“ sdělil mluvčí společnosti Jiří Mareček.

Podle mluvčí protidrogové centrály směřovala zásilka z Ekvádoru do nizozemského Amsterodamu. Za výskyt látky mezi přepravkami s ovocem mohla s největší pravděpodobností logistická chyba. Detektivové podle mluvčí již zahájili úkony trestního řízení s cílem zjistit, kdo zásilku poslal a komu byla určena.

Podle informací CNN Prima NEWS může za nález balíčků s drogou nejspíše vypadnutí jednoho článku organizované přepravy ilegálních látek, například někoho, kdo měl provést výměnu palet či krabic s ovocem. Že balíčky s kokainem nesměřovaly do Česka, potvrzuje i fakt, že se jedná o zásilku, která je z hlediska tuzemského trhu s drogami příliš velká. K záměně s jinými krabicemi dojít nemohlo.

Na případu budou čeští kriminalisté z protidrogové centrály spolupracovat se svými kolegy z Interpolu a Europolu, jelikož jde o mezinárodní případ, jak informovala Šmoldasová. Čistotu nalezené látky nyní budou zkoumat odborníci Kriminalistického ústavu.

Příběh kauzy plné banánů a kokainu sledujte v nové minisérii Banáni – již brzy na prima+

Tagy: