Nacher ke kauze Vaňková: Všichni řeší drogy. Ale že se tu chlastá první liga, nikomu nevadí

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher v Partii

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 13.8.2023

Řešíme možný kokain u politiků, ale že se v Česku „chlastá první liga“, lidem příliš nevadí. Ve vysílání Partie PLUS na CNN Prima NEWS to prohlásil poslanec Patrik Nacher (za ANO). Podle něj se konzumace alkoholu u Čechů podceňuje. Ke kauze brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) s údajným kokainem uvedl, že kdyby něco podobného udělal politik za hnutí ANO, tak by nastal „hukot“. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) komentoval, že k tvrdým drogám nemá toleranci.

Nacher ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že odsuzuje nejen konzumaci tvrdých drog, ale rozšířil by to i na alkohol. „Jsme světoví lídři v konzumaci alkoholu na obyvatele a tam si myslím, že se to trošičku podceňuje. V Česku se často chlastá první liga, ale nikomu to moc nevadí,“ pronesl poslanec za hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše.

Ke kauze brněnské primátorky Vaňkové dodal, že je k ní zdrženlivější, ale podle něj by se podstatně více řešilo, kdyby byl na místě nynější primátorky Brna politik za ANO. „Představte si, kdyby to teď během okurkové sezony udělal primátor za ANO. To by byl hukot a chtělo by se po nás z hnutí, abychom to odsoudili,“ komentoval Nacher.

Podle něj je fotografie a z ní vzešlé problémy vizitkou brněnské primátorky. Zároveň se pozastavil nad tím, že policie podle něj přistupuje ke kauze laxně, ale pak mocně řeší třeba drogy na hudebním festivalu.

Kromě toho Nacher zmínil, že si z kauzy bere „pozitivní motivaci“ a chce navrhnout dekriminalizaci pěstování konopí pro léčebné účely. „Když si doma někdo pěstuje čtyři rostliny konopí, hrozí mu tři, pět nebo šest let vězení, což je více než za znásilnění,“ pokračoval Nacher s tím, že doufá, že se k němu po aktuální kauze přidají aspoň zákonodárci z ODS.

Zdechovský ke kauze Vaňkové řekl, že rozhodně nemá toleranci k tvrdým drogám a primátorka dle něj jasně pochybila. „Z mého pohledu je paní primátorka obecně podrobována veřejné kontrole. Když půjde ve volném čase něco ukrást, tak se to také promítne do veřejného života,“ uvedl europoslanec s tím, že Vaňkovou nebude omlouvat.

Vaňková bude i nadále v čele Brna

Kauza kolem Markéty Vaňkové se rozjela již v minulém týdnu. Na sociální síti se objevila její fotografie s náměstkem Robertem Kerndlem (ODS) a podivným bílým práškem. Vaňková zprvu odmítla, že by snímek byl pravý, později však otočila s tím, že k situaci mohlo dojít.

Primátorka poté na tiskové konferenci oznámila, že podstoupila test na drogy, který měl být negativní. Totéž učinil i Kerndl, který na přímý dotaz ke konzumaci drog uvedl, že „není svatý člověk“.

Za Vaňkovou se její koaliční partneři v druhém největším městě České republiky postavili a aktuálně se tak zřejmě nestane, že pozici primátorky Brna opustí.

Tagy: