V dresu fanoušků přepadli směnárnu při MS v hokeji. Sebrali jen klíče, hrozí jim 10 let

Kriminalisté dopadli lupiče, kteří v Ostravě během květnového mistrovství světa v hokeji převlečeni do dresů francouzského týmu přepadli s pistolí v ruce směnárnu. Zaměstnankyně provozovny se ale začala bránit a spustila nouzové tlačítko. Pachatelé poté odešli bez peněz, odcizili jen svazek klíčů. Dva muže –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Čecha a Slováka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ stíhá policie z loupeže. Třetí obviněný je Slovák, který podle vyšetřovatelů přepadení vymyslel a zorganizoval, ale na místě nebyl, čelí obvinění z organizování loupeže. Hrozí jim dva až deset let vězení. Novinářům to ve čtvrtek řekl kriminalista Radim Bena.

Dva z obviněných si v oficiálním obchodě ve fanzóně u ostravské haly koupili originální dresy a čepice francouzského týmu a krátce před loupeží si je oblékli. Obličeje si pomalovali barvami francouzské trikolory. Takto maskovaní a s pistolí v ruce vstoupili do směnárny. Přepadení se jim ale podle kamerových záběrů nepovedlo. Žena za přepážkou se rozhodla bránit, s jedním mužem se prala a podařilo se jí zmáčknout nouzové tlačítko.

ČTĚTE TAKÉ: Rozmlácený pokoj zpěváka Liama Payna byl plný drog. Policie zveřejnila fotky z místa tragédie

„V tom okamžiku lupiči z místa utekli. Třetí, který vše organizoval, v té době čekal v pronajatém bytě,“ řekl Bena. Tento třiatřicetiletý Slovák, který byl několikrát trestán, vše podle něj vymyslel, řídil a financoval.

Kriminalistům se podařilo lupičům dostat na stopu podle batohů, které při přepadení směnárny měli na zádech. Našli obchod, kde je koupili. Z kamerových záznamů získali jejich tváře. V obchodě s hokejovými dresy u haly v Ostravě pak našli i jejich platbu kartou za koupené zboží.

Dva Slováci a jeden Čech ve věku 31 až 37 let si podle kriminalisty počínali velmi sofistikovaně. V Ostravě si několik týdnů před přepadením pronajali byt. V něm přespávali, když si ve městě mapovali terén a zjišťovali například to, kde jsou umístěné kamery. Pro loupež si vybrali den, kdy večer hrála Francie s Polskem. „Pachatelé ale nebyli žádní fanoušci hokeje. Šampionát je vůbec nezajímal,“ poznamenal Bena.

Dva muže pak zadrželi v okamžiku, když asi tři týdny po přepadení přijeli do Ostravy vyklidit pronajatý byt. Třetí se pak téměř tři měsíce skrýval. Nakonec se ostravské policii sám přihlásil i se svým advokátem. Dva jsou nyní ve vazbě, jeden zůstal na svobodě. Ve vězení mohou strávit deset let. Podle Beni je pravděpodobné, že loupeží měli naplánováno více. Nikdo z obviněných to ale nepotvrdil. Policisté nenašli ani zbraň, kterou obsluhu směnárny ohrožovali. „Takže netušíme, zda to byla skutečná pistole, plynovka nebo hračka, řekl Bena.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ústecký případ novorozence v popelnici. Mladou matku dohnalo k činu okolí, nastínil psycholog

Tagy:
policie Ostrava obchod Moravskoslezský kraj sport trestná činnost Policie České republiky Mistrovství světa v ledním hokeji trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva loupež a krádež