V důchodu strávíme 21,5 roku, plánuje Jurečka. Komentátorovi však počty nevychází

Dále pokračují jednání o důchodové reformě. S ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) se v pondělí sešli zástupci zaměstnavatelů, kteří kritizovali, že s nimi resort doposud situaci neřešil. Podle Jurečky se v rámci změn řeší i revize náročných profesí. Tak, aby tito lidé mohli do penze chodit dříve, aniž by se jim krátil důchod.

Série schůzek kvůli důchodové reformě tak nekončí. Zatímco na konci minulého týdne přivítal Jurečka na ministerstvu odboráře, začátkem týdne to byli zástupci zaměstnavatelů. „V uplynulé době dvou týdnů jsme nedostali v podstatě žádné podklady, ale pouze dotazy. A na ty v rozsahu pěti, šesti bodů jsme odpovídali,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zaměstnavatele podle ministra zajímalo, jak se změní odchod do důchodu lidí z nejtěžších profesí. To se bude týkat desetitisíců pracovníků. „Máme dohodu, že s ministerstvem zdravotnictví budeme dělat revizi. V minulosti nebyla přesná data o tom, kolik je lidí v kategorii tři a čtyři,“ sdělil Jurečka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Důchodů se asi nedožijeme, musíme se postarat sami. Jak vidí mladí svou budoucnost?

Plošně ministr věkovou hranici odchodu do penze zvyšovat nechce. Představa je ovšem taková, aby lidé byli v důchodu v průměru 21 a půl roku. „Pokud bychom měli trávit čtvrtinu života v důchodu, tak odcházet v 65 letech… to prostě nevychází,“ mínil komentátor Thomas Kulidakis.

Další kolečko schůzek bude pokračovat i v úterý. Ve Sněmovně se ministr práce sejde večer se zástupci opozičního hnutí ANO, s SPD se ministr potká u další schůzky 12. dubna. Už nyní je jasné, že představení Jurečkovy verze důchodové reformy nabere zpoždění. „Platí termín druhé pololetí letošního roku,“ dodal. Důvodem je další hledání shody se zaměstnavateli, odboráři i opozicí.

Tagy:
Marian Jurečka opozice KDU-ČSL důchodová reforma ANO 2011 vláda Jaroslav Hanák Svoboda a přímá demokracie starobní důchod Thomas Kulidakis