Pandemická pohotovost v Hradci. Nemocnice se plní pacienty s covidem, vyčlenila nová lůžka

Nárůst respiračních onemocnění

Nakažených covidem přibývá, nemocnice přijímají opatření

Fakultní nemocnice v Hradci Králové vyhlásila třetí stupeň pandemické pohotovosti. Výrazně tam totiž přibylo pacientů s covidem. Podle lékařů ale není důvod k panice, jde pouze o vyčlenění dalších lůžek pro infikované.

Hradecká fakultní nemocnice musela rychle zareagovat, protože zaznamenala až o třetinu více pacientů s covidovým onemocněním. „Vyhlašujeme třetí stupeň pandemické pohotovosti proto, abychom zajistili možnost hospitalizace, nemuseli omezit péči o pacienty a zajistili funkční provoz,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS hlavní hygienička zařízení Lenka Hobsová.

K TÉMATU: Chcete-li žít, peníze na dovolenou obětujete, říká Šmucler. Volá po příplatcích v nemocnici

Zaměstnanci tak vyčleňují lůžkovou kapacitu pro jakékoliv infekční onemocnění, v tomto případě i pro pacienty s pozitivním testem na covid. V současné chvíli leží v nemocnici kolem 40 takových pacientů.

„Nepozorujeme tak silné průběhy jako v první a druhé vlně. Většina lidí ale u nás končí z důvodu zhoršení jejich základního chronického onemocnění,“ přiblížila Hobsová.

Návštěvy zatím zakázané nejsou. Pokud do zařízení dorazí někdo na návštěvu, je nutné, aby si vzal respirátor nebo roušku. „Pokud má návštěvník příznaky respiračního onemocnění, měl by svou návštěvu odložit až do vyléčení,“ poradil vedoucí komunikace nemocnice Jan Špelda.

Hobsová zdůraznila, že lékaři u infikovaných už nezaznamenávají silné dušení ani nevyužívají plicní ventilátory. „I když jde již spíše o běžné respirační onemocnění, stále bereme na zřetel, že je velmi infekční,“ dodala. Při vstupu na oddělení musí návštěva použít dezinfekci na ruce.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Covid není radno podceňovat, připomněl Prymula. Prozradil, jak to bude s epidemií o Vánocích

Tagy: