Chcete-li žít, peníze na dovolenou obětujete, říká Šmucler. Volá po příplatcích v nemocnici

Roman Šmucler

360° - 8.10. v 22:26

Českému zdravotnictví hrozí vážné problémy kvůli nedostatku soukromých peněz, proto by prezident České stomatologické komory Roman Šmucler uvítal možnost příplatků za nadstandardní péči. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že by lidé měli mít možnost rozhodovat o svých prioritách a třeba místo dovolené investovat do zdraví. Prezident České lékařské komory Milan Kubek vidí problém především ve vládě.

Před hrozícími problémy v českém zdravotnictví varovala Národní ekonomická rada vlády. Dospěla k závěru, že by soukromé peníze systému zásadně pomohly. Stávající legislativa zatím neumožňuje ani připlatit si za nadstandardní materiály nebo péči, a proto je zdravotnictví zcela závislé na státní kase. Někteří ekonomové varují, že pokud se systém nezmění, může české zdravotnictví začít stagnovat a lidé budou vyhledávat namísto hrazené péče soukromá ošetření, která si budou platit sami.

ČTĚTE TAKÉ: Sebepoškozování, výhrůžky i dušení do bezvědomí. Nebezpečné výzvy na sítích cílí i na děti

Občané se na péči podílí dostatečně, míní prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Spíše je problém, že celkové výdaje na zdravotnictví jsou velmi nízké,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň vidí velkou mezeru v tom, že chce vláda problém řešit „na úkor zdravotníků“. „Tváří se, že něco garantuje, ale ve skutečnosti nic negarantuje, pouze vydírá zdravotníky,“ namítl.

Šmucler problémy srovnal se současným stavem zubní péče. Lékař by měl podle něj pacienta informovat o všech možných léčebných postupech, a to včetně nadstandardních, které nejsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Pokud pacient bude ochoten si za léčbu připlatit, měl by tu možnost mít. „Jako pacient odmítám, abych čekal zbytečně dlouho třeba na léčbu rakoviny jenom proto, že je magnetická rezonance nebo CT zaplněné, abychom měli v Čechách nízké ceny,“ řekl Šmucler.

Obavy, že by takový přístup způsobil rozdíly v dostupnosti zdravotní péče na základě finančních možností pacientů, nemá. „To se nikdy nemůže stát. Ten, kdo bude potřebovat akutní péči, dostane vždy přednost,“ zdůraznil šéf stomatologické komory.

Zároveň poukázal na to, že by občané měli zvážit priority svých domácích rozpočtů. „Spousta lidí dnes jezdí na spoustu dovolených. Myslím, že aby se vyhnuli smrti nebo bolesti, tak jednu ze čtyř dovolených oželí,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda chce změnit podmínky pro výplatu ošetřovného. Kdy na něj lidé ztratí nárok?

Tagy: