V Izraeli zahynul 22letý Čech. Stal se obětí vraždění teroristů z Hamásu poblíž Pásma Gazy

Oran Elfasi

V Izraeli zahynul 22letý Čech

V Izraeli padl za oběť vražednému řádění teroristického hnutí Hamás mladý Čecho-izraelec. Informoval o tom web Novinky.cz s odkazem na tuzemské ministerstvo zahraničí. Mluvčí resortu Daniel Drake pro CNN Prima NEWS informaci potvrdil a dodal, že šlo o 22letého mladíka.

„Můžeme potvrdit, že mezi oběťmi teroristického útoku Hamásu byl i 22letý Čecho-izraelec, který se nacházel v Izraeli na návštěvě přítelkyně,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Doplnil, že podle rodiny byl zemřelý Čech „zastáncem míru a toho, aby neumírali civilisté ani v Izraeli, ani v Gaze“.

Novinky.cz uvádí, že mladík měl zemřít v kibucu Nirim. Ten se nachází poblíž pásma Gazy a hranic s Egyptem. „Zpráva, že při útoku teroristické organizace Hamás na Izrael zemřel i český občan, mne hluboce zasáhla. Teroru se musíme postavit a bojovat s ním. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ napsal na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS).

ČTĚTE VÍCE: Co brzdí vpád Izraele do Gazy? Visingr vyjmenoval tři faktory, jež připadají v úvahu

Útok Hamásu ze 7. října si podle středečních slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyžádal životy „1 400 Izraelců, možná více“. Stovky ozbrojenců Hamásu v izraelském pohraničí vraždily civilisty, včetně žen a dětí, zatímco z Gazy Hamás na Izrael vypálil několik tisíc raket. Na dvě stě lidí unesl Hamás do Gazy jako rukojmí a několik tisíc dalších osob zranil.

Při odvetném izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy zemřelo 3 300 lidí, uvedla dnes podle agentury Reuters palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová. Zároveň upozornila na akutní nedostatek léků v nemocnicích v Pásmu Gazy a zhoršující se humanitární krizi v této oblasti, kde na území menším než Praha žije přes dva miliony lidí.

Tagy:
smrt Izrael Pásmo Gazy Palestina Hamás Česko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky