Co brzdí vpád Izraele do Gazy? Visingr vyjmenoval tři faktory, jež připadají v úvahu

Pohled na izraelský vojenský tábor, kdy Izrael pokračuje v rozmísťování vojáků, tanků a obrněných vozidel u hranic s Gazou v kibucu Bar’am. (14. 10. 2023)

Lukáš Visingr o útoku na nemocnici v Gaze

Od pondělí 16. října snad celý svět každou hodinou očekává vpád izraelské armády do Gazy. Zatím k němu však nedošlo. Vojenský analytik Lukáš Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS vyjmenoval tři faktory, které mohou – buď samy o sobě, nebo v kombinaci – vyčkávání židovského státu způsobovat.

„Důvodů může být více,“ sdělil Visingr na dotaz, proč Izrael s vpádem do Pásma Gazy vyčkává. „Jedním z těch, které se objevily, může být počasí. Druhým zase snaha osvobodit nebo lokalizovat spoustu rukojmích, které palestinští teroristé unesli. Už se objevily zprávy, že do Pásma Gazy pronikají izraelské speciální jednotky a snaží se rukojmí najít nebo osvobodit,“ líčil vojenský analytik.

„Také mohou Izraelci čekat na to, jaký efekt bude mít blokáda. A samozřejmě, Izraelci musí takovou operaci velmi pečlivě a důkladně připravit,“ konstatoval. Významnou komplikací je podle něj akce z pohledu profilu. „Město je nejhorším možným terénem pro vojenskou operaci a Gaza je jedním z nejhustěji zalidněných území na světě: žijí tam více než dva miliony lidí. Je to obrovská spleť nejrůznějších budov a uliček. Nic příjemného pro vojáky,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko střídá masky. Uznává právo Izraele na obranu, přitom podporuje i Palestinu

Zda za vyčkáváním židovského státu stojí pouze jeden z výše uvedených faktorů, nebo jejich kombinace, není jasné. Visingr se však osobně přiklání ke kombinaci.

Teroristé jsou bezohlední i vůči vlastním

Ve vysílání CNN Prima NEWS se vojenský analytik vyjádřil také k útoku na nemocnici v Gaze, k němuž došlo v úterý večer. „V této chvíli ještě s jistotou nevíme, kdo má útok na svědomí. Izraelské tvrzení – že nemocnici zasáhli palestinští ozbrojenci – mi připadá velmi věrohodné. A dokonce bych i věřil tomu, že to mohli udělat záměrně a nemuselo jít o selhání rakety. Víme, že palestinští teroristé jsou naprosto bezohlední vůči vlastním, dokonce jim tyto vysoké počty obětí vyhovují: mohou je využít v propagandě,“ vysvětloval.

Druhá varianta, že skutečně došlo k selhání rakety, by Visingra nepřekvapila. „Zbraně, které se v Pásmu Gazy vyrábějí, jsou mnohdy velmi improvizované a nevykazují nejlepší spolehlivost. I tato možnost je velmi uvěřitelná,“ doplnil. Osobně si nemyslí, že by Izraelci něco takového, jako cílené zasažení nemocnice se stovkami civilistů, udělali.

„Nedá se to ale absolutně vyloučit. S odsuzováním – kohokoliv – bych byl nyní velmi opatrný. A to do chvíle, než se vše řádně vyšetří,“ zdůraznil. Ve prospěch „izraelské verze“ mluví i dosavadní apel k civilistům, aby se skrze humanitární koridory přemístili na jih Gazy. „Izraelská armáda se vždy snažila omezit civilní oběti, jak jen to bylo možné. Připomenu známou praxi ‚ťukání na střechu‘, kdy Izraelci shodili maketu pumy nebo světlici na budovu, kterou se chystali zlikvidovat. A to z toho důvodu, aby dali obyvatelům nějaký čás na odchod,“ připomněl Visingr.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemřeli v objetí, když je upálili zaživa. Patolog při popisu zvěrstev Hamásu neudržel slzy

„Vyhlášení chráněné zóny na jihu Pásma Gazy zřejmě souvisí i s tím, že přes Egypt tam poté může přicházet humanitární pomoc,“ doplnil s tím, že i když jsou Izraelci „z pochopitelných důvodů teď neskutečně naštvaní – a dá se očekávat, že jejich ohledy vůči civilistům nebudou jako dříve – tak se v rámci možností stále snaží počty civilních ztrát zredukovat“.

Tagy: