V Japonsku řádí tajfun. Záchranáři pátrají po zavalených lidech, aerolinky ruší stovky letů

Po sesuvu půdy v Japonsku způsobeném silnými dešti předcházejícími tajfunu Šanšan se pohřešují čtyři lidé. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Tajfun se ve středu ráno místního času nacházel okolo 80 kilometrů severovýchodně od jihojaponského ostrova Amami a doprovázel jej vítr s nárazovou rychlostí až 250 kilometrů za hodinu. Aerolinky již kvůli němu zrušily stovky letů, problémy mohou být i na železnici.

Sesuv půdy podle úřadů města Gamagori v centrální části země zavalil dům, v němž žila pětičlenná rodina. Jednoho člověka se záchranářům podařilo objevit, čtyři však zůstávají nezvěstní.

ČTĚTE TAKÉ: Oceány čelí trojité hrozbě. Vědci varují před vymíráním mořských druhů i častějšími hurikány

Meteorologové varovali obyvatele Japonska, že prudké deště a sesuvy mohou patřit k projevům blížícího se tajfunu. „Je nutné, abychom byli maximálně ostražití,“ řekl podle AFP novinářům jeden z činitelů japonské meteorologické služby JMA.

Dvě největší japonské letecké společnosti zrušily každá přes stovku vnitrostátních a několik mezinárodních letů plánovaných na středu a několik dalších dní. Japonské železniční společnosti, které provozují rychlovlaky šinkansen, upozornily cestující, že na mnoha místech ostrovů Honšú a Kjúšú mohou být od středy do neděle přerušeny spoje.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Oceán v USA vyplavil vzácného tvora. Rybu někteří lidé spojují s příchodem velké katastrofy

Tagy:
Japonsko tajfun katastrofa sesuv letecká společnost USA přírodní katastrofa AFP Kjúšú Honšú katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa