Mohutná exploze v Kaspickém moři: Havárie byla vyloučena, vybuchla bahenní sopka

Bahenní sopka

V Kaspickém moři jižně od Baku, hlavního města Ázerbájdžánu, byla v neděli večer nahlášena mohutná exploze a požár, informuje zpravodajská agentura BNO. Podle dosavadních zpráv šlo o erupci bahenní sopky, nikoli o havárii ropných plošin.

Výbuch a následný požár poblíž ropné plošiny u pobřeží Ázerbájdžánu byl viditelný na velkou vzdálenost, tvrdí očití svědci. Plameny osvětlovaly celou oblohu, informuje zpravodajská agentura BNO.

K incidentu došlo v neděli ve 21:30 místního času. První zprávy médií uváděly, že k výbuchu došlo na ropné plošině, ale ázerbájdžánská Státní ropná společnost (SOCAR) to popřela a uvedla, že k žádné nehodě nedošlo.

Podobný incident řešila tuto sobotu i společnost Pemex. Poté, co selhaly ventily jejího podvodního plynovodu, došlo k obrovskému požáru v Mexickém zálivu. Podle svědků tam doslova hořelo moře, což dokazují i videozáběry.

SOCAR navíc popřela, že by se jednalo o výbuch na lodi. „Na ropných plošinách ani na lodích nedošlo k žádným nehodám,“ řekl agentuře APA Gurban Yetirmishli, ředitel seismologické agentury v zemi.

„Vypadá to na bahenní sopku. V Kaspickém moři je mnoho bahenních sopek,“ doplnil. Dosud nebyly hlášeny žádné oběti na životech ani zranění.

Tagy: