I dnes umírají civilisté, řekl Pavel během piety za vyhlazené Lidice. Účastnili se i další politici

Prezident Petr Pavel na pietní akci v Lidicích

Pekarová a Pavel uctili památku v Lidicích

Lidická tragédie je podle prezidenta Petra Pavla symbolem, který je stále aktuální. I dnes je po světě množství konfliktů, při nichž umírá civilní obyvatelstvo, upozornil Pavel v Lidicích na Kladensku při sobotním pietním aktu k 81. výročí vyhlazení obce nacisty. Vzpomínky se zúčastnilo několik stovek lidí.

Podle Pavla si lidé připomínají Lidice, aby uctili památku obětí, ale i proto, že jsou tyto události stále aktuální. „Když se podíváme na množství konfliktů dnes po světě, při kterých umírá civilní obyvatelstvo, tak je dobře, že víme, že to není jenom o památnících či o deskách, ale že to jsou naprosto živé příběhy, které by se mohly opakovat,“ řekl prezident novinářům. „A pokud nechceme, aby se opakovaly, tak je dobře si to připomínat,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Jak babičkově motorkový Petr Pavel pověsil sám sebe na zeď

Z politiků kromě Pavla dorazili například předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), místopředsedové dolní komory Věra Kovářová (STAN) a Jan Skopeček nebo ministr dopravy Martin Kupka (oba ODS). Věnce u hrobu lidických mužů položili také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula nebo guvernér České národní banky Aleš Michl.

Program v Lidicích začal bohoslužbou na základech kostela svatého Martina, kterou sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Upozornil na to, co může způsobit lidská zloba, když je spojena s omylem v myšlení, které ovládá zrůdná ideologie. „Modlíme se za oběti a zároveň myslíme na to, co se děje ve světě dnes, nejen na nedaleké Ukrajině. Jako by se svět vůbec nepoučil a musel opakovat tak bolestné zkušenosti,“ uvedl arcibiskup.

Památku lidické tragédie přijel uctít například i šestaosmdesátiletý Jiří Pokorný z Berouna, který byl v Lidicích poprvé v září 1945 se svým otcem a později se podílel na obnově obce. „Když mě sem přivezl otec v roce 1945, tak jsme stáli tady nahoře a on se rozplakal a řekl, že tohle se už nesmí opakovat. Od té doby jsem tady několikrát do roka, a jakmile mi přijedou nějací příbuzní, tak je přivezu sem a vyprávím jim, co jsem slyšel od mého táty,“ řekl.

V Lidicích tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Tagy: