Potápěče našli po dvou dnech na moři u Malajsie živé. 14letý syn nejspíš nepřežil

V Malajsii našli po dvou dnech na moři pohřešované potápěče.

V Malajsii našli po dvou dnech na moři dva potápěče

Malajsijské záchranné týmy našly 18letou Francouzku a 46letého Brita, kteří zmizeli ve středu při potápěčském tréninku u jednoho z jižních ostrovů. Čtrnáctiletý syn zachráněného Brita patrně zemřel. Úřadům to sdělil jeho otec, uvedla v sobotu agentura AP s odvoláním na místní policii.

Čtveřice zmizela při potápění u ostrůvku Pulau Tokong Sanggol, který se nachází více než 16 kilometrů od pobřežního města Mersing ve státě Johor. Pátrání bylo zahájeno ve středu. Skupina se potápěla společně s 35letou instruktorkou z Norska, která se původně také pohřešovala. Úřady ve čtvrtek oznámily, že se ženu podařilo z vody zachránit.

Rybáři spatřili Alexandru Molinovou z Francie a šestačtyřicetiletého Brita Adriana Petera Chesterse kolem jedné hodiny ranní (v pátek v 18:00 SELČ). Malajsijská agentura pro námořní bezpečnost později upřesnila, že záchranáři je objevili 30 kilometrů severně od indonéského ostrova Bintan, který leží asi 100 kilometrů od místa jejich zmizení.

Po těle nejmladšího potápěče záchranáři dál pátrají

„Obě osoby jsou údajně ve stabilizovaném stavu,“ uvedl šéf policie v Mersingu. Námořní policie je převezla do nemocnice.

Chestersův 14letý syn Nathan, který má nizozemské občanství, prý zemřel, protože byl příliš slabý. Policii to po záchraně sdělil jeho otec. Agentura pro námořní bezpečnost proto požádala indonéské úřady, aby zahájily pátrání po jeho těle. Záchranná operace v Malajsii byla odvolána.

Norská instruktorka Kristine Grodemová řekla úřadům, že skupina se ve středu vynořila asi po hodině potápění, ale nemohla najít svou loď. Silné proudy ji později oddělily od ostatních. Záchranáři ji našli asi 40 kilometrů od místa, kde se skupina potápěla.

Policie zatkla provozovatele lodi, který je dovezl na místo potápění. Po zadržení mu vyšel pozitivní test na drogy.

Úřady přerušily konání všech potápěčských aktivit v okolí Mersingu. U města se nachází několik ostrovů, které jsou oblíbenými místy pro tuto aktivitu. Malajsie 1. dubna znovu otevřela své hranice, které byly uzavřeny více než dva roky kvůli pandemii nemoci COVID-19.

Tagy: