V márnicích docházejí místa. Řádění tropické bouře Freddy si v Malawi vyžádalo 190 obětí

Tropická bouře Freddy už má v Malawi 190 obětí na životech, píše agentura Reuters s odkazem na malawiský úřad pro řešení katastrof. Ještě v pondělí přitom tento úřad informoval o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.

Zraněno podle malawiských úřadů bylo 584 lidí a 37 se jich stále pohřešuje. Země se přitom nadále potýká se silnými dešti. Stav katastrofy byl vyhlášen v deseti okresech, které bouře zasáhla nejvíce. Záchranné práce pokračují a záchranáři hledají možné přeživší i pomocí lopat.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinští mariňáci zaskočili okupanty. Provedli překvapivý noční úder

Bouře zasáhla v noci na pondělí jižní část této africké země poté, co v sobotu a neděli udeřila v Mosambiku. Malawiské oběti živlu byly hlášeny zejména z okolí města Blantyre, které je komerčním centrem země.

Představitelé hlavní fakultní nemocnice v Blantyre uvedli, že se nemohou vypořádat s obrovským počtem těl, a vyzvali pozůstalé, aby si vyzvedli těla k pohřbení, protože v nemocniční márnici dochází místo, píše BBC.

„Řeky se vylévají, lidi unáší tekoucí voda, budovy se hroutí,“ řekl BBC policejní mluvčí Peter Kalaya. Očekává se, že počet mrtvých bude stoupat, protože některé oblasti zůstávají kvůli vytrvalému dešti a prudkému větru odříznuté.

Tagy: