Záběry z bojů: Ukrajinští mariňáci zaskočili okupanty. Provedli překvapivý noční úder

Ukrajinští obránci zabraňují ruskému postupu na Donbase i díky dronům, pomocí nichž shazují bomby přímo do ruských zákopů či dalších úkrytů. Tuto taktiku nyní často používá i ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty, která pomocí bezpilotních letounů provedla překvapivý úder za tmy na nic netušící okupanty v Doněcké oblasti. Okolnosti záběrů, které ukrajinští mariňáci zveřejnili, je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Neutuchající práce mariňáků z naší brigády a z 503. samostatného praporu námořní pěchoty na likvidaci ruských vojáků v Doněcké oblasti,“ komentovala 36. brigáda zveřejněné záběry.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sebevražedný dron udeřil na kolos přirovnávaný k jaderné zbrani. Ukrajinci zveřejnili záběry

Z videa je patrné, že obávaná vojenská skupina provedla úder za tmy, což nic netušící okupanty očividně zaskočilo. Ukrajinské bomby padaly přímo do ruských úkrytů, zatímco někteří vojáci buď spali nebo měli zrovna hlídku. O podobném protiútoku 36. brigády informovala redakce CNN Prima NEWS také v únoru. I tehdy Ukrajinci využili momentu překvapení a udeřili v noci.

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty se proslavila především díky bitvě o Mariupol, která proběhla na jaře minulého roku. Právě vojáci z 36. brigády společně s muži z pluku Azov bojovali o Mariupol až do samotného konce. Ukrajinci fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování – chyběla jim munice, voda i potraviny.

Museli se vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře minulého roku směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Tagy:
válka vojáci dron noc Ukrajina bezpilotní letoun drony Rusko Donbas tma Mariupol brigáda mariňák Ozbrojené síly Ruské federace Azov Doněcká oblast námořní pěchota zákopy zákop Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty