Noční razie v ilegálním baru: 119 zadržených a milionová pokuta pro pořadatele

Policejní razie na ilegální bar v centru Prahy

Celkem 119 lidí – 102 cizinců a 17 Čechů – našli ve sklepních prostorách nočního klubu v Anenské ulici policisté při zásahu z pátku na sobotu. Mezi zadrženými bylo i zřejmě osm organizátorů. Těm nyní hrozí milionová pokuta.

Pro televizi CNN Prima NEWS mluvčí policie Jan Daněk uvedl, že o konání nelegálních akcí v místě, kde se klub nachází, věděli již delší dobu. „Měli jsme o možné nelegální aktivitě poznatek, který jsme prověřovali. Dnes se nám vše potvrdilo,“ řekl Daněk.

Okolnostmi celé akce se nyní policie bude zabývat. Mezi zadrženými mladými účastníky navíc zřejmě bylo i osm pořadatelů. Policisté tak nyní věc oznámí správním orgánům. „Následky budou v režii správního orgánu. Mohlo by se však jednat o pokutu ve výši až tří milionů korun,“ uvedl mluvčí.

Zásahová akce podle Daňka začala chvíli před půlnocí a končila až v brzkých ranních hodinách v sobotu 28. listopadu. Nejedná se přitom o ojedinělou akci. „Čas od času zaznamenáváme otevřený podnik nebo hospodu. Například před měsícem jsme zasahovali v otevřené restauraci u Václavského náměstí v Praze,“ popsal Daněk.

Hosté měli tajné heslo

Aktuálně se v České republice řeší dva případy, kdy restauratéři otevřeli své podniky. Jako důvod uvedli občanskou neposlušnost. Lidem, kteří provozovny otevřou i přes vládní nařízení a opatření proti šíření koronaviru, tak podle Daňka hrozí nemalé pokuty: „My jako policie pouze nahlašujeme událost správnímu orgánu, který následně zadává nemalé pokuty. Policisté celou situaci zdokumentují a sepíší totožnost osob na místě.“

Organizátoři akce měli velmi důmyslný systém, jak do klubu vpouštět pouze dané osoby. Na sociální síti uváděli denní tajné heslo v angličtině, kterým se museli mladí účastníci prokázat. Policisté při zásahu zadržovali nejen účastníky v klubu, ale i lidi na ulici, kteří na akci teprve mířili, nebo z ní odcházeli.

Záchranáři, kteří na místo taktéž dojeli, všechny přítomné v klubu zkontrolovali. Do Nemocnice Na Bulovce převezli pouze jednu 22letou ženu, kvůli intoxikaci alkoholem.

Tagy: