V ohnivém pekle na ostrově Maui se nachází 12 Čechů. Úřady nevědí, kolik lidí se pohřešuje

Požáry na souostroví Havaj jsou mimořádně ničivé.

Na Havaji bojují s ničivými požáry

Na ostrově Maui je dvanáct českých občanů, všichni jsou mimo nebezpečí požáru, sdělilo ministerstvo zahraničí. Turistům mířícím na Havaj doporučuje sledovat situaci na webu. Tamní úřady dosud nevědí, kolik lidí se pohřešuje. Situaci záchranářům komplikuje fakt, že nejde elektřina ani internet. Policejní ředitel John Pelletier se navíc obává, že v ohnivé zkáze je dosud mnoho nenalezených obětí.

Kolik lidí se stále pohřešuje, není zcela jasné. „Upřímně, nevíme,“ uvedl policejní ředitel Pelletier. „Problém je v tom, že nejde elektřina. Není tu internet. Není tu žádné rádiové pokrytí,“ dodal. Zároveň naznačil, že v Lahaině může být mnoho dosud nenalezených mrtvých. „Město Lahaina je nyní posvátnou půdou,“ řekl s odkazem na pozůstatky, které ještě nebyly nalezeny. „Musíme je dostat ven,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko zahájilo novou rozsáhlou ofenzivu. Jsou k nezastavení, přiznalo velení ukrajinské armády

Na Maui zasaženém požáry je podle informací Černínského paláce 12 českých občanů, všichni jsou mimo nebezpečí. Turistům mířícím na Havaj doporučuje české ministerstvo zahraničí sledovat situaci na webu ostrovů. Požárem je zasažena i část hlavního havajského ostrova, tam ale nebezpečí v turistických oblastech nehrozí. Úřad je v kontaktu s honorární konzulkou na Honolulu, která je v telefonickém spojení s blízkými českých občanů a poskytuje jim informace. Situaci na ostrovech komplikují výpadky mobilní sítě na ostrově, sdělila v pátek mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

Havajské úřady v pátek oznámily, že počet obětí ničivých lesních požárů na ostrově Maui vystoupil na 53, shořelo zřejmě až 1 700 budov. Podle havajského úřadu pro cestovní ruch se od úterý podařilo z ostrova Maui evakuovat již 14 tisíc turistů. Ve čtvrtek po 18:00 místního času (v pátek 06:00 SELČ) úřady odhadovaly, že se počet evakuovaných do konce dne zvýší o dalších 14 500. Podle Wernerové požáry nezasáhly turistické resorty a daří se je lokalizovat. Poničeny jsou však mimo jiné věže pro přenos mobilního signálu a kvůli větru může být ohněm dál ohrožena většina závětrných oblastí. Zasažené lokality jsou zcela uzavřené a bez elektřiny, dodala mluvčí MZV.

Škody na majetku se podle místních úřadů vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí a obnova města potrvá roky. Mnoho lidí se stále pohřešuje, jejich přesný počet je ale podle policie v tuto chvíli těžké odhadnout.

Na Maui, s rozlohou přes 1 800 kilometrů čtverečních po Havaji druhý největší z osmi hlavních havajských ostrovů v severovýchodní části Pacifiku, vypukly tři požáry v úterý večer. Silný vítr na ostrově napomáhal šíření plamenů a ztěžoval práci záchranným složkám. Požár způsobil exploze na čerpacích stanicích a v přístavních skladech pohonných hmot a ničil i lodě kotvící u pobřeží. Plameny se rozšířily tak rychle, že někteří obyvatelé museli před živlem prchat do oceánu.

Nejvíce postiženo bylo město Lahaina na západě ostrova, kde plameny podle leteckých záběrů zničily celé čtvrti, včetně historického centra. Podle úřadů je požár, který zasáhl Lahainu, nyní pod kontrolou z 80 procent. Hasiči bojují s dalšími dvěma velkými požáry ve východnější části ostrova, přičemž bližší z nich v Kihei je pod kontrolou ze 70 procent. Třetí požár zasáhl kopce ve střední části ostrova.

Tagy: