Rusko zahájilo novou rozsáhlou ofenzivu. Jsou k nezastavení, přiznalo velení ukrajinské armády

Žena drží panenku své vnučky. Byla to jedna z mála věcí, které se jí podařilo zachránit z jejího domu, zničeného ruským ostřelováním.

Evakuace v Charkovské oblasti

Rusko zahájilo novou rozsáhlou ofenzivu, která dostala Ukrajinu do obtížné situace, píše web týdeníku Focus. Deset měsíců po osvobození velké části severovýchodní Charkovské oblasti ukrajinská vláda nařídila ve čtvrtek evakuaci 37 měst a vesnic kvůli ruské ofenzivě na Charkov.

„S ohledem na neustálé ostřelování a kvůli bezpečnostní situaci v oblasti okresu Kupjan“ nařídila místní vojenská správa „povinnou evakuaci obyvatelstva do bezpečných oblastí Ukrajiny“. Své domovy muselo opustit přes 12 tisíc lidí, jsou to především ženy s dětmi, starší lidé, nemocní a obyvatelé s omezenou pohyblivostí, píše web deníku Bild.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Pomalá protiofenziva je pro Zelenského problém. Hrozí odklon americké pomoci

Nová ruská ofenziva s raketovými útoky na civilní oblasti staví Ukrajinu do „obtížné situace“, píše web týdeníku Focus. Nezávislí pozorovatelé uvedli, že se ruským silám podařilo v posledních dnech v regionu postoupit až o tři kilometry a prolomily ukrajinské obranné pozice, které ukrajinská armáda držela téměř deset měsíců. „Jsou nezastavitelní,“ komentovala situaci Hanna Maliarová, náměstkyně ukrajinského ministra obrany na Telegramu.

Moskva ve čtvrtek uvedla, že ruské jednotky posílily své pozice na frontové linii kolem Kupjansku. V průběhu operací „útočné oddíly západní bojové skupiny zlepšily své pozice podél frontového sektoru fronty“, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Mluvčí Východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Serhij Čerevatij hovořil o „obtížné situaci“ kolem Kupjansku a potvrdil, že tato oblast je v současné době „hlavním místem postupu ruské ofenzivy“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Boje u doněckého Bachmutu

Podle generálního štábu v Kyjevě zaútočila ruská vojska na frontové sektory na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarsk. Útoky byly podporovány dělostřelectvem a letectvem.

Tagy: