V Olomouci se vylíhl největší motýl na světě. Chovat doma ho může kdokoli

V Olomouci se vylíhl největší motýl na světě.

Podivný velký motýl

Ve velkém zahradním centru v Olomouci se vylíhl největší motýl na světě. Atlas velký není ve své domovině nijak vzácný a v Indii se z něj dokonce dělá hedvábí. Vzhledem k jeho nenáročnosti na chov si ho může domů pořídit kdokoli.

Atlas velký je doma v tropických a subtropických lesích jihovýchodní Asie. Není ale problém ho odchovat kdekoliv jinde. Jeho housenka se živí lehce dostupným krmivem a dospělý motýl nepřijímá potravu vůbec. „Housenky se dají odchovat na náhradním zdroji potravy, a to je ptačí zob. Jde je tak dovést od vajíčka k dospělosti celkem bez problémů,“ popsal pro CNN Prima NEWS Tomáš Kuras z katedry ekologie Univerzity Palackého.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivý incident na toaletě v Thajsku. Muže napadl had, pokousal ho na choulostivých místech

Kromě ptačího zobu potřebuje Atlas dostatečné teplo a vlhkost. „Musíme jim vytvořit to tropické prostředí. To znamená zvlhčit vzduch, namáčet podlahy. Samozřejmě nutná je vyšší teplota – jsou to tropy. Teď v létě to není problém, ale v zimním a podzimním období musíme motýlům hodně topit,“ sdělil výkonný ředitel Florcenter Olomouc Jiří Komzák.

Vzhledem k nenáročnosti chovu si klidně můžete pořídit největšího motýla na světě i domů. „Není náročný na pohyb ani na prostor. Celkem ochotně se páří. Kukla stojí kolem 150 korun,“ řekl chovatel tropických motýlů Jiří Urda. Společnost vám ale moc dlouho dělat nebude, Atlas velký se totiž dožívá maximálně deseti dní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé si z dovolených přivážejí štěnice a šváby. Obtížného hmyzu se potom těžko zbavuje

Tagy: