Lidé si z dovolených přivážejí štěnice a šváby. Obtížného hmyzu se potom těžko zbavuje

Lidé si z dovolených často přivážejí parazity.

Češi si z dovolené vozí domů parazity

Lidé si z dovolených často přivážejí parazity, například štěnice nebo šváby. Přivézt si je mohou nevědomky v kufru nebo dokonce na oblečení. Odborníci oslovení CNN Prima NEWS varují, že je vždy třeba hotelový pokoj nejprve zkontrolovat. Zbavování se otravného hmyzu může být totiž dost náročné.

Nezvaní návštěvníci, které si nikdo z dovolené nepřeje přivézt. Mezi ty nejčastější se podle odborníků řadí štěnice a švábi. „Štěnicemi jsou nyní asi nejvíce proslavené Francie, Anglie a Indie,“ popsal pro CNN Prima NEWS deratizátor a dezinsektor Miroslav Janoušek.

ČTĚTE TAKÉ: Konec stresu i papírovým dokladům: Mezinárodní letiště chystá do roku 2025 revoluční změnu

Před ubytováním v hotelovém pokoji nebo apartmánu by měli lidé udělat krátkou prohlídku a zkontrolovat zejména postel a matraci. „Pokud se budeme nacházet v apartmánu, který má nějaký vstup do zahrady nebo ven, doporučoval bych základní dezinsekční postřik na rám dveří či oken, aby se vytvořilo nárazníkové pásmo a eliminoval vstup nezvaných hostů do místnosti,“ radí Janoušek.

Často nepříjemnou havěť si člověk může domů přivést prakticky v čemkoliv – v kufru, batohu, tašce nebo dokonce na oblečení. „Setkal jsem se i se štírkem přivezeným v kufru z Chorvatska,“ popsal Janoušek.

Odborníci také varují, že k likvidaci mnohdy nestačí pouhé vyprání prádla při vysokých teplotách, ale je třeba vyčištění celého bytu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyletěl jako panenka, skončil s boulí na hlavě. Jak zvládnout silné turbulence v letadle?

Tagy: