Nemáme vůbec nic. Světlana s tříletou dcerkou přišly o domov kvůli varně drog

Během pár vteřin přišla 39letá Světlana s tříletou dcerou o svůj domov. Na konci února ho poškodila exploze varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě. 37letý muž, který během výbuchu utrpěl vážné popáleniny, stále leží v nemocnici. Sousedé i město tak pro nájemníky pětipatrového domu uspořádali sbírku.

Během neštěstí, ke kterému došlo v Provaznické ulici v Ostravě-Hrabůvce v noci na 24. února, se zranilo šest lidí, daleko víc jich přišlo o střechu nad hlavou. Mohutný výbuch ale nejhůře zasáhl právě byt 39leté paní Světlany, která bydlela pod místem exploze.

„Měla jsem ho po rekonstrukci. Našla jsem si tři práce, abych ho mohla zvelebit, nechala jsem v tom skoro dva miliony. Nemám teď vůbec nic. Úřady mi sehnaly náhradní bydlení, ale stejně jsem skončila na antidepresivech,“ popsala Světlana pro web Blesk.cz.

„Dělníci museli Viktorce rozbít postel, aby mohli ještě více podepřít stropy,“ doplnila pro web známá rodiny Jana B., která se snaží pomáhat zoufalým obyvatelům domu.

Do svého bytu se od výbuchu dostala jen jednou, aby si vyzvedla doklady. Podobně jako 39letá matka museli i další nájemníci pětipatrového domu opustit své domovy a přijmout náhradní bydlení, které jim obstarala místní radnice. Jiné si k sobě vzali rodinní příslušníci.

„V současné době jsme zajistili ubytování lidem z šesti poškozených bytů. Starší obyvatelé využili možnosti bydlení v domovech s pečovatelskou službou, ostatní v obecních bytech,“ uvedl minulý pátek starosta městské části Ostrava-jih Martin Bednář (ANO). Dodal, že radnice také pomohla obyvatelům sehnat jídlo a oblečení, úředníci pak s podáním žádostí o dávky mimořádné okamžité pomoci.

Popáleniny na více než polovině těla

V souvislosti s únorovým výbuchem už kriminalisté obvinili 48letého muže, který podle nich v domě drogy vařil. Kvůli explozi utrpěl popáleniny na více než polovině těla 37letý muž, který stále leží ve vážném stavu ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Nájemníkům, kteří při explozi přišli o byty, se teď snaží pomoci sousedé. Jana B. proto na Facebooku založila skupinu Pomoc lidem v tíživé situaci Hrabůvka. Městská část Ostrava-jih, ve které se čtvrť nachází, zase založila transparentní účet, na který mohou lidé přispívat. Výtěžek dostanou obyvatelé domu, aby dokázali zvládnout tíživou sociální a ekonomickou situaci.

„Především na rekonstrukci a nákup nového vybavení bytů. Výtěžek sbírky nebude poskytnut osobám, u kterých by poskytnutí bylo v rozporu s obecními morálními zásadami. Finanční podporu rozhodně nedostanou lidé, kteří explozi nelegální výrobou metamfetaminu způsobili,“ upozornil starosta. Lidé mohou peníze na účet 123-1957160267/0100 posílat do 30. června.

Tagy: