V podpoře Ukrajiny nepolevíme, prohlásil Biden. Ke klíčovému požadavku Kyjeva se nevyjádřil

Svět nesmí odvracet zrak od války na Ukrajině a nesmí podlehnout únavě, prohlásil v úterý americký prezident Joe Biden v projevu na Valném shromáždění OSN. Spojené státy podle něj v podpoře napadené země nepoleví, jakkoli je vývoj vzhledem k listopadovým prezidentským volbám v USA nejistý.

„Nesmíme podlehnout únavě, nesmíme odvracet zrak... Moje odpověď zní, že v podpoře Ukrajiny nepolevíme,“ řekl Biden. Pro 81letého šéfa Bílého domu, který neusiluje o znovuzvolení, je úterní vystoupení posledním projevem k VS OSN z pozice hlavy státu. K požadavku Kyjeva, aby mohli ukrajinští obránci útočit na cíle v ruském týlu západními dalekonosnými zbraněmi, se prezident nevyjádřil.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj má „vítězný plán“ na mír s Ruskem. Představí ho Bidenovi, Harrisové i Trumpovi

Ruská agrese na Ukrajině trvá už přes dva a půl roku a Washington zůstává pro Kyjev klíčovým dodavatelem zbraní a vojenské techniky. Situace na východě Ukrajiny se však pro obránce nevyvíjí dobře a nad budoucností americké podpory se vznáší otazníky. Po listopadových volbách by se do Bílého domu mohl vrátit exprezident Donald Trump, který odmítá uvést, zda chce, aby Ukrajina válku vyhrála, nehledě na možné změny rozložení sil v Kongresu.

Biden ve svém projevu přístup své administrativy hájil s tím, že Washington „zajistil přežití Ukrajiny“. Partneři Kyjeva podle něj musí vytrvat, dokud Ukrajina nedosáhne „spravedlivého a trvalého míru“.

Tagy: