V politice zůstávám, řekl Babiš. Prozradil svou budoucnost v ANO i roli v eurovolbách

Hnutí ANO říká, že mě stále potřebuje. Šéf tohoto politického uskupení Andrej Babiš to prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Bývalý premiér mimo jiné uvedl, že zřejmě bude kandidovat na předsedu hnutí i v únoru 2024. Soustředit se chce především na evropské volby, které se uskuteční příští rok.

„Zatím to vypadá, že v politice zůstávám. Moje role je teď aktivně fungovat jako předseda hnutí a to dělám. Nechal jsem si udělat průzkum. Hnutí říká, že mě stále potřebuje. Podle Miloše Zemana jen blbec nemění názory. Myslím, že příští únor na předsedu ANO kandidovat ještě budu. Zatím to tak vypadá,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Krátce po lednové volební porážce s prezidentem Petrem Pavlem totiž Babiš tvrdil, že na dalším celostátním sněmu hnutí ANO, který by se měl uskutečnit příští rok v únoru, už kandidovat nebude.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Pekelné dilema koalice Spolu. Upeče dort pejska a kočičky, nebo se roztrhne?

Bývalý premiér se chce podle svých slov nyní soustředit především na volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční na jaře příštího roku.

„Věnuji se teď hlavně evropské politice. Evropské volby jsou mimořádně důležité, chci u nich hrát dost velkou roli,“ sdělil předseda ANO. Popřel však, ze by měl zájem do europarlamentu přímo kandidovat: „Byly návrhy uvnitř hnutí, abych kandidoval, ale nebudu. Nevidím důvod. Ale přesto budu aktivní, protože evropské politice rozumím.“

Babiš dlouhodobě ostře kritizuje směr, kterým se evropské instituce ubírají. „Chci vysvětlit našim voličům, že je důležité, aby přišli k volbám. Šílenci z Evropského parlamentu – ti zelení džihádisti – debatují o tom, jestli bychom místo masa neměli jíst brouky a hmyz. Oni chtějí mít na moři větrníky a na poli solární panely. Podle nich by nebyla auta a jezdilo by se na kolech. Vrátili bychom se do jeskyně. Evropa dělá vše pro to, aby zničila svůj průmysl a náš smysl života,“ dodal.

Tagy: