GLOSA: Pekelné dilema koalice Spolu. Upeče dort pejska a kočičky, nebo se roztrhne?

Koalici Spolu čeká těžké dilema, které fakticky nemá dobré řešení. Půjdou členové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL do evropských voleb 2024 společně? Utvořit jednu silnou kandidátku, která by měla šanci porazit hnutí ANO, zní jistě lákavě. Jenže vztahy politiků vládní koalice v Evropském parlamentu – na rozdíl od těch na domácí úrovni – často připomínají spíš hospodskou bitku než konstruktivní spolupráci. Upečou tedy premiér Petr Fiala a spol. dort pejska a kočičky, nebo strany trojkoalice půjdou každá vlastní cestou?

Co v lidech evokuje skupina ve složení – Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)? Alespoň u části společnosti dynamické trio, jehož členové hodili své menší či větší neshody za hlavu, aby se mohli spojit a uspět ve sněmovních volbách. Nyní jde o předsedy vládních stran, kteří se společně rádi vyfotí s úsměvem od ucha k uchu a s pivem v ruce.

Kde je tedy problém, pokud hovoříme o případné společné kandidátce Spolu do evropských voleb 2024? Místo Fialy si dosaďme Jana Zahradila, místo Pekarové Luďka Niedermayera a místo Jurečky Tomáše Zdechovského. Tito tři politici mají společné to, že v posledních evropských volbách obdrželi v rámci svých stran nejvíce preferenčních hlasů. No a to bude, s trochou nadsázky, asi tak všechno.

Čeští europoslanci si ani v okruhu vládní pětikoalice obvykle neberou moc servítky. Je to dáno mnoha konkrétními důvody. Zatímco TOP 09, KDU-ČSL a STAN patří v rámci jednotlivých frakcí europarlamentu k lidovcům, ODS je členem konzervativců a reformistů a Piráti se řadí k evropským zeleným.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ať nám nic nediktují. Motory umírají, kritizují emisní normy Euro 7 výrobci i europoslanci

Harmonický pětiúhelník připomínající složení Fiala – Pekarová – Jurečka – Rakušan – Bartoš na úrovni Evropského parlamentu zkrátka nehledejte. Strany pětikoalice dost různorodě vnímají Evropskou unii jako takovou a mají odlišné pohledy na zahraniční politiku, migraci, životní prostředí nebo gender – tedy na často hojně medializovaná témata, kterými se instituce EU zabývají.

U některých současných českých europoslanců se navíc nezdá, že by se mezi sebou snažili alespoň naoko vycházet nebo spolu udržovat korektní vztahy. Místo toho jsme u nich svědky častých verbálních útoků a rýpanců na sociálních sítích. Asi nejvíc přilévá olej do ohně Jan Zahradil, který vede s pirátskými kolegy, ale i se zástupci TOP 09, často bahenní zápasy. „Pekarová je o tři levely hloupější než Babiš,“ prohlásil kupříkladu v březnu.

I přes všechny neshody se představitelé ODS, TOP 09 a KDU-ČSL před časem sešli, aby o případné společné kandidátce do evropských voleb jednali. Proč? I když pejskovi a kočičce bylo po konzumaci upečeného dortu přinejmenším nedobře, tento pokrm byl napěchovaný lahodnými ingrediencemi. Nesourodý dort plný zvučných jmen tak může být pro trojkoalici i pro mnoho voličů velmi atraktivní.

Na druhou stranu jde zároveň o velký risk. Honba za touhou znovu porazit hnutí Andreje Babiše může teoreticky pro Spolu dopadnout katastrofou. Mnoho lidí může společnou kandidátku do eurovoleb vnímat jako podraz. Už nyní se ozvali i někteří koaliční politici, kteří by preferovali spíš oddělené cesty.

„Ke kandidatuře Spolu do evropských voleb jsem rezervovaný. Jde o jiný typ voleb než do Sněmovny či Senátu,“ uvedl například europoslanec a známá tvář ODS Alexandr Vondra, o němž se paradoxně spekuluje jako o možném lídrovi společné kandidátky. Zřejmě je pro TOP 09 a lidovce přijatelnější volbou než Zahradil. „Kdyby kandidoval Honza Zahradil, tak koalice Spolu nevznikne,“ řekl otevřeně lidovec Zdechovský.

Přesto si pojďme s velkou dávkou nadsázky a konspirace ukázat, jak by výsledný „dort“ mohl vypadat:

  • 1. Alexandr Vondra (ODS)
  • 2. Luděk Niedermayer (TOP 09)
  • 3. Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)
  • 4. Jan Zahradil (ODS)
  • 5. Jiří Pospíšil (TOP 09)
  • 6. Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)
  • 7. Danuše Nerudová
  • 8. Miroslav Kalousek (TOP 09)
  • .....
  • 21. Pavel Novotný (ODS)

Ano, vypadá to poněkud šíleně. Do evropských voleb však zbývá ještě více než rok času. Nesourodost jedné kandidátky by navíc mohly řešit preferenční hlasy, jejichž popularita prudce vzrostla během posledních sněmovních voleb (Piráti asi jen tak nezapomenou). Bude velmi zajímavé sledovat, jak se nakonec představitelé Spolu dohodnou. Tak či onak se hádkám uvnitř koalice asi nevyhnou a pro Fialu a spol. půjde o další velkou zkoušku.

Tagy: