V Polsku zadrželi muže, který plánoval zabít Zelenského. Atentátník chtěl špehovat letiště

Ukrajinské a polské orgány ve středu při společné operaci zadržely muže, který měl nabídnout Rusům, že pro ně zabije ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Píše o tom ukrajinský web Kyiv Independent. Není jasné, zda Moskva Polákovu nabídku přijala. Podezřelému podle polské prokuratury hrozí osm let vězení.

Podezřelý měl z vlastní iniciativy v úmyslu špehovat zabezpečení letiště Řešov s tím, že pomůže ruským zpravodajským službám naplánovat případný atentát na Zelenského během jeho návštěvy v Polsku, uvedla podle Kyiv Independent Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU).

ČTĚTE TAKÉ: Šance Ukrajinců na zahnání Rusů jsou iluzorní, uvádí analýza. Příští průlom má být drtivý

Zpravodajci a ukrajinská generální prokuratura měly před zadržením informovat Varšavu o možném pokusu o atentát na ukrajinského prezidenta a poskytly svým polským protějškům klíčové důkazy. Podle webu SBU neupřesnila, zda Moskva nabídku podezřelého obdržela a jaká byla případná odpověď.

Polské úřady podezřelého obvinily z práce pro zahraniční zpravodajské služby a soud proto rozhodl o jeho umístění do vazby, píše na svém webu polská prokuratura. V případě prokázání viny hrozí muži až osmiletý trest ve vězení.

„Tento případ je dalším důkazem, že Rusko je hrozbou nejen pro Ukrajinu a Ukrajince, ale také pro celý svobodný svět,“ uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin s tím, že se Kreml neustále snaží podkopat evropskou a světovou bezpečnost.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejméně 13 mrtvých po ruském náletu na Černihiv. Rakety měly zasáhnout centrum města

Tagy:
atentát Polsko Varšava Moskva letiště Ukrajina zpravodajská služba Rusko tajná služba Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml SBU Řešov Bezpečnostní služba Ukrajiny