Poslední sbohem legendě kriminalistiky: Markovič dopadl spartakiádního vraha i kanibala

Poslední rozloučení s legendárním kriminalistou Jiřím Markovičem proběhlo ve strašnickém krematoriu.

Poslední loučení s Jiřím Markovičem

Ve čtvrtek se v pražských Strašnicích konalo poslední rozloučení s legendou české kriminalistiky Jiřím Markovičem, který zemřel ve věku 79 let. Mezi jeho slavné případy patří například dopadení spartakiádního vraha Jiřího Straky nebo kauza kanibala Ladislava Hojera.

Poslední rozloučení s legendárním kriminalistou začalo ve 14:00 ve Strašnickém krematoriu. Nechyběla tam čestná stráž, kolegové policisté, přátelé ani nejbližší příbuzní Jiřího Markoviče. Ten k policii nastoupil v roce 1964, o dva roky později se dostal na oddělení vyšetřování. Od ledna 1977 nastoupil na odbor vyšetřování hlavního města Prahy, v roce 1986 začal řídit jedno ze dvou tehdejších oddělení vražd. Do důchodu odešel v roce 1999.

V polovině devadesátých let se vyšetřovatel podílel na odhalení Orlických vrahů. Dopadl také sériového vraha a kanibala Ladislava Hojera, který v roce 1986 dostal trest smrti. „On vyprávěl o tom, že si udělal její prsa s ďábelskou hořčicí a že byla tvrdá. Nelitoval toho, nikdy ničeho nelitoval,“ řekl k případu kdysi Markovič.

Jeden z nejznámějších českých kriminalistů vyšetřoval také případ Jiřího Straky, který před spartakiádou v roce 1985 zavraždil v hlavním městě tři ženy, dvě se zavraždit pokusil a pět jich znásilnil. Bylo mu tehdy jen 16 let. „Potom mi ukázal všechny skrýše, kam schoval těla,“ vyprávěl později Markovič.

O svých nejznámějších případech napsal Markovič s Viktorinem Šulcem knihu Lovec přízraků s podtitulem Vraždy, které šokovaly republiku. „Dobrý kriminalista musí chtít se vším všudy. Musí se snažit, vystudovat vše, co je potřeba. Musíte se taky učit od kolegů a mít sebevědomí,“ uvedla legenda kriminalistiky.

Tagy:
smrt pohřeb vrah kanibalismus úmrtí Strašnice poslední rozloučení Praha Josef Doucha kriminalista kriminalistika hlavní město Jiří Straka Krematorium Strašnice Ladislav Hojer Jiří Markovič Viktorin Šulc