V příštím roce končí platnost některých bankovek. Kterých se to týká a kde je vyměnit?

V roce 2021 končí platnost některých bankovek.

Které bankovky přestanou platit

Máte v peněžence dvacet let staré bankovky? Pak byste měli zbystřit. V příštím roce totiž přestanou platit. Česká národní banka stahuje z oběhu ty z let 1995 až 1999. Pravděpodobnost, že je vlastníte, je přitom vysoká. Kde je můžete vyměnit a co dělat, pokud byste takové peníze dostali?

Vzory bankovek z let 1995 až 1999 přestanou platit na konci června příštího roku. Poznáte je na první pohled – mají bezpečnostní proužek výrazně tenčí než jejich novější konkurence. U novějších bankovek navíc ochranný pruh mění při zaklopení barvu z hnědofialové na zelenou.

Pouze u pětitisícové bankovky zůstává v platnosti vzor s tenkým i tlustým proužkem. „Hlavním důvodem je, že Česká národní banka (ČNB) kompletně obměnila stroje na zpracování bankovek. Také chceme docílit toho, abychom od každého nominálu měli jen jeden planý vzor,“ uvedla expertka na peněžní oběh Karin Suchánková. Stažením starých bankovek se sníží i pravděpodobnost jejich padělání.

Možnost, že právě tyto bankovky nosíte v peněžence, je poměrně vysoká. V oběhu jich je stále velké množství, přesný počet se však údajně zjistit nedá. Redakce CNN Prima NEWS oslovila několik lidí s dotazem, zda o konci platnosti zmiňovaných bankovek vědí. Takřka všichni odpověděli, že ne.

Některé obchody se ovšem na konec platnosti bankovek již připravují. „V případě, že by po konci platnosti chtěl někdo zaplatit touto bankovkou, pokladní zákazníka upozorní, že má možnost si ji vyměnit ve své bance,“ uvedl mluvčí obchodního řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Pokud si pokladní nevšimne a bankovky přesto přijme, může obchod stejně jako zákazníci bankovku bez problému vyměnit. Výměna je možná na jakékoliv bankovní pobočce, na které berou hotovost, nebo v České národní bance. Čas máte až do roku 2024. Po tomto datu už můžete neplatné bankovky vracet jen na některém ze sedmi pracovišť centrální banky.

Tagy: