Dnes je jiná situace. Slevuje Skopeček ze slibů budoucí vlády ušetřit 80 miliard?

Co na to vaše peněženka (1129)

V Česku nadále panuje velmi nepříznivá epidemická situace. Mezi odborníky i politiky se tak čím dál více mluví o dalších restrikcích, které by pomohly zabránit zahlcení nemocničních kapacit. Místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček v duchu těchto skutečností už naznačil, že plán budoucí vládní koalice sestavit nový státní rozpočet na příští rok se schodkem do 300 miliard korun nemusí být reálný.

Současná vláda přistoupila kvůli pandemii k dalším restrikcím, které mají omezit setkávání lidí, ale rovněž omezují podnikatele. Ti tak budou přes různé programy dostávat peněžní náhrady. Problém je ale mimo jiné u programu COVID Nepokryté náklady, který má podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) reflektovat zrušení vánočních trhů, k němuž vláda přikročila ze dne na den.

Sám Havlíček sliboval, že náhrady budou velmi štědré. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ale ve vysílání CNN Prima NEWS zmínila, že v návrhu státního rozpočtu na příští rok peníze na tento program zajištěny nejsou.

Státní rozpočet má mít podle současné dosluhující vlády na příští rok schodek 376,6 miliardy korun. To se ale nelíbí budoucí vládní koalici. O potřebě tento návrh přepracovat mluvil ekonomický expert ODS Jan Skopeček v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

„Návrh počítá s ještě větším schodkem než v minulém roce, kdy byla covidová krize skutečně hluboká a drastická. S tím teď pro další rok nepočítáme. Je nutné rozpočet přepracovat a uhasit největší požáry,“ zmínil Skopeček.

Schillerová se Skopečkovi vysmála

Koalice Spolu a Piráti se Starosty se shodují, že takto velký schodek není vůbec nutný. Především členové ODS včetně Skopečka či budoucího ministra financí Zbyňka Stanjury často v poslední době mluvili o tom, že by se dalo ušetřit až 100 miliard.

To Schillerová pokládá za absurdní. Skopečkovi se dokonce za takový plán na konci října v jedné z nedělních Partií na CNN Prima NEWS vysmála. Je totiž přesvědčena, že v případě deficitu nižšího než 300 miliard by nová vláda musela sáhnout na důchody, platy státních zaměstnanců nebo sociální dávky.

Ušetřit 100 miliard z původního plánu Schillerové přišlo přehnané i Pirátům se Starosty. Ti se nakonec se Spolu dohodli na 80 miliardách, tedy celkovém schodku za rok 2022 stále nižším než 300 miliard.

„Ta hodnota je dnes zcela jiná, než byla před pár týdny ve chvíli, kdy jsme dávali závazek ušetřit 100 miliard a poté byla shoda ve vládní koalici na 80 miliardách,“ mírnil Skopeček ve vysílání CNN Prima NEWS původní prohlášení. Mezi důvody, proč je současná situace ještě méně příznivá než před několika týdny, zmínil eskalaci covidové krize i rostoucí inflaci.

Propásnutí ekonomického rozkvětu

Poté si opět rýpnul do dosluhující vlády: „Zvykli jsme si s touto vládou utrácet i v dobách ekonomického růstu. Přišli jsme o prostředky, které měly sloužit na budoucí ekonomické či zdravotní krize. Vláda hospodařila špatně, přitom jsme měli ekonomický růst a nízkou nezaměstnanost.“

I když Skopeček často říká, že by stát neměl tolik rozhazovat peníze, s Havlíčkem je zajedno v tom, že podnikatele nechce házet přes palubu. „V době, kdy jim stát zakáže podnikat, musí se podílet na penězích, o které podnikatelé přišli. Budeme si ale muset zvyknout, že covid nezmizí. I po této vlně mohou přijít další. Na covidové programy ale dlouhodobě není nastaven statní rozpočet, nemůžeme je vyplácet donekonečna,“ řekl.

Podle něj je klíčem k řešení situace vůbec nepřipustit další lockodwn a udržet podnikatele alespoň v částečném chodu. „Podnikatele musíme udržet za každou cenu, klidně s částečnými restrikcemi. Kompenzace pak nebudou muset být tak velké,“ dodal.

Tagy: