Kim ukázal lidem, jak se mají správně mračit. V Severní Koreji hrozí za smích vězení

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

V Severní Koreji začalo období smutku

V KLDR v pátek začalo 11denní období smutku a abstinence, při kterém si občané musejí připomínat památku zesnulého vůdce Kim Čong-ila. Smuteční etapa započala národní pietou, na kterou dorazil i současný lídr země Kim Čong-un. Ten na ceremonii mezi výstřely z děl lidem ukázal, jak mají správně smutnit.

Na prostranství před palácem slunce Kumsusan, které slouží jako mauzoleum pro těla Kim Čong-ila a jeho předchůdce Kim Ir-sena, se k příležitosti piety shromáždily tisíce lidí. Každý z přítomných musel mít během akce ohnutý hřbet. Severokorejci nesměli dát najevo ani záchvěv radosti, za špatné truchlení totiž mohou jít i do vězení.

Současný lídr KLDR Kim Čong-un se po delší pauze v poslední době opět objevuje na veřejnosti a nemohl si nechat ujít ani tuto symbolickou událost. Během piety se neustále okatě mračil, což natáčela státní televize, aby pak jeho výrazy mohla využít k propagandě. Video přebrala i americká agentura AP.

Vůdce se objevil před kamerami ve svém typickém černém trenčkotu, který si tolik oblíbil a který podle čerstvého nařízení úřadů nesmí nosit žádný jiný člověk v zemi.

Zákaz smíchu není to jediné, co musejí Severokorejci až do 28. prosince snášet. V zemi totiž platí zákaz alkoholu a volnočasových aktivit. V pátek si pak občané Severní Koreji nemohli ani koupit zboží běžné spotřeby.

Tagy: