V sociálních službách bude povinné testování každý týden, rozhodla vláda

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Třetí dávka vakcíny

Od září se budou týdně testovat zaměstnanci a klienti sociálních služeb, kteří nejsou očkovaní či neprodělali v poslední době covid. Na pondělním zasedání to schválila vláda.

„Proočkovanost zejména personálu, který pracuje v těchto zařízeních, není na takové výši. Proto jsme se rozhodli přijmout toto preventivní opatření o povinnosti testování,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Bude to fungovat tak, že zaměstnanec, který není očkován nebo neprodělal nemoc, se bude muset minimálně jedenkrát za sedm dní testovat,“ dodal.

Ministr uvedl, že povinnost se vztahuje na poskytovatele zdravotních služeb, kteří nabízejí dlouhodobou lůžkovou péči či sociální pobytové služby. „Jsou dlouhodobě identifikované jako nejrizikovější z hlediska struktury pacientů, o které je pečováno,“ podotkl Vojtěch. Režim bude podle něj podobný jako v jarních měsících.

Vláda zároveň rozhodla, že třetí dávkou vakcíny proti covidu se budou lidé moci očkovat od 20. září, nejméně osm měsíců po své poslední dávce. Pokračovat se bude i příští rok.

Tagy: