Detaily neštěstí na táboře, kde zemřel šestiletý chlapec: Děti popsaly, co se stalo

Tragická nehoda otřásá celým Slovenskem. V dětském táboře v obci Turček v noci na úterý zemřel šestiletý chlapec. Zabít ho údajně měla konstrukce stanu, která spadla během silných bouří. Do nemocnice byly převezeny i další děti, naštěstí jen s lehkými zraněními. V době nehody se v táboře nacházelo asi 80 nezletilých.

V momentě, kdy venku zazněla rána, vybíhaly děti z týpí a postupně se přesouvaly pod dozorem vychovatelů pod jednu střechu do jídelny. Jelikož se v táboře nacházelo přibližně sto lidí, trvalo asi hodinu, než byli všichni pohromadě.

Vedoucí tábora okamžitě zavolali pomoc. „Byli jsme promočení, ale naštěstí jsme měli přes sebe deky. Poté nás evakuovali do kostela ve vesnici. Většina lidí tam spala na zemi, já na gauči. Byla jsem vystresovaná, ale snažila jsem se zůstat pozitivní – pokud bych totiž začala plakat, asi by začali i ostatní. Některé děti byly hotové. Jednu mou kamarádku odvezli záchranáři do nemocnice,“ popsala jedenáctiletá Zorka Mitrovic.

Rodiče ji poslali na tábor, aby si zlepšila slovenštinu, žije s nimi totiž ve skotském Edinburghu. To, že jedno z dětí tu noc zemřelo, se dozvěděla až druhý den. „Ráno pro mě přijeli moji prarodiče. Kromě toho, co se tu stalo, se mi tu velmi líbilo, kemp byl opravdu úžasný. Určitě pojedu i příští rok, nyní jsme zde strávili asi sedm dní z plánovaných deseti,“ uvedla pro slovenský web Plus jeden den.

Letního tábora se zúčastnila také Emka, pro kterou si hned ráno přišla její maminka. „Ti, co se o nás starali, byli opravdu velmi obětaví a snažili se nám pomoci. Přesto, co se stalo, nemohu říct nic špatného, líbilo se mi tu,“ řekla Emka.

Konstrukce spadla přímo na chlapce

V důsledku bouřky se zranilo sedm dětí, které převezli záchranáři do nemocnic. Zdravotní stav čtyř dětí je stabilizovaný, páté je mimo ohrožení života. Dvě děti lékaři ošetřili na urgentním příjmu v dětské nemocnici v Banské Bystrici. Dalšímu ze zraněných už bohužel pomoci nedokázali.

„Krátce po půlnoci jsme na lince 155 přijali tísňové volání, že bouřka údajně strhla v táboře stany a na místě se nachází několik zraněných,“ uvedla mluvčí záchranářů Alena Krčová. Kvůli silné bouřce a popadaným stromům měli záchranáři problém se na místo dostat, zásah proto koordinovali i s hasiči a policií. Celkem na místě zasahovalo 25 hasičů s technikou, včetně evakuačních autobusů.

Silný vítr shodil šest z 10 stanů. Konstrukce jednoho z nich spadla přímo na šestiletého chlapce a smrtelně ho zranila.

Případem se nyní zabývá slovenská policie. „Vzhledem k citlivosti případu nebudeme poskytovat žádné bližší informace až do skončení vyšetřování,“ uvedla v prohlášení. Organizátoři na sociálních sítích napsali, že celou situaci řeší ve spolupráci s bezpečnostními složkami. Poděkovali záchranářům, hasičům a policistům za jejich pomoc. Pozůstalým chlapce následně vyjádřili hlubokou soustrast.

Soustrast rodině vyjádřili také někteří slovenští politici, mezi nimi i prezidentka Zuzana Čaputová. „Myslím na rodiče chlapce, který zemřel. Celé rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ sdělila. K smrti sedmiletého chlapce se vyjádřil také premiér Eduard Heger. „Tragédie na dětském táboře v obci Turček zasáhla celé Slovensko. Ztráta lidského života je vždy bolestná, obzvlášť pokud se jedná o dítě. Rodině a pozůstalým vyjadřuji upřímnou soustrast,“ napsal premiér. Slova směřoval i k sedmi zraněným dětem. „Přeji jim brzké uzdravení. Doufám, že budou všechny v pořádku,“ dodal.

Tagy: