Bouře zasáhly Českokrumlovsko a Trhové Sviny, kde hlásí velkou vodu. Dětem hrozí evakuace

Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec.

Českem postupují bouřky

Zhruba 200 výjezdů evidují ve středu hasiči v jižních Čechách kvůli bouřkám, vyplývá z jejich webu. Nejvíce zasažené bylo Českokrumlovsko a také město Trhové Sviny na Českobudějovicku, kde hladina Svinenského potoka ve 21:00 překročila podle údajů hydrologů třetí povodňový stupeň značící stav ohrožení. Hasiči rovněž sledují situaci v několika kempech a dětských táborech, hrozí jejich evakuace. Zraněný v nich zatím nikdo nebyl.

Hasiči podobně jako v dalších regionech Česka nejčastěji odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu. Na Českokrumlovsku měli takových výjezdů více než 70. „Nejzasaženější oblastí bylo jednoznačně Lipensko a okolí Frymburka, čerpáme vodu například ve sklepech ve Frymburku, Malšíně, také v obchodech v centru Českého Krumlova a ze silnic na Latráně a Domoradicích v Českém Krumlově,“ uvedli na svém webu.

K TÉMATU: Tepelný ostrov udělá z českých měst sálající výheň. Experti popsali, v čem je jev nebezpečný

Překročení třetího stupně povodňové aktivity hlásili z jihočeských Trhových Svinů. Hladina je po kulminaci a spadla na druhý stupeň značící pohotovost. Upozornili na to odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Také zdůraznili, že ke vzestupům hladin může dojít i níže po toku Svinenského potoka a Stropnice. Dosažení povodňového stupně hrozí v obci Pašinovice.

„Prudký déšť doslova spláchnul Trhové Sviny,“ podotkli hasiči. V tomto městě kanalizace nestíhá pojmout velký příval vody. Vyslané jednotky ji čerpaly z více než 20 sklepů. Stejný počet evidují hasiči rovněž v Římově, Komařicích, Strážkovicích nebo Mladošovicích.

„Sledujeme situaci v táborech a kempech v Českém Krumlově a u obcí Ločenice a Pořešín, zda bude nutné evakuovat promočené děti, vedoucí a jejich stany,“ dodali hasiči.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šternberk trápí agresivní mládež. Po posledním útoku skončila v nemocnici nezletilá dívka

Tagy: