Osudový kus dveří z filmu Titanic vynesl miliony. Scénu jsme asi „zvorali“, uznal Cameron

Titanic

Dražba rekvizity z Titanicu

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při životě po námořní katastrofě, se v aukci prodal za 718 750 dolarů (přes 16,8 milionu Kč). Informoval o tom web BBC News. Od uvedení filmu v roce 1997 fanoušci debatují o tom, zda byl panel dostatečně velký, aby se na něj vešel i její milenec Jack, který by se díky tomu mohl zachránit před smrtí v ledovém oceánu.

Prodej se uskutečnil v rámci aukce rekvizit a kostýmů, které vlastní řetězec restaurací a letovisek Planet Hollywood, informuje BBC.

Fiktivní Jack, kterého ve filmovém trháku ztvárnil Leonardo DiCaprio, trval na tom, že panel – část rámu dveří – byl dost velký pouze pro Rose, kterou hrála Kate Winsletová. Později kvůli tomu hrdina filmu zemřel v mrazivém Atlantiku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bondovky čeká zásadní změna. Craiga nahradí hvězda Avengers, natáčení začne letos, píší média

V epizodě pořadu Bořiči mýtů z roku 2012 režisér Titaniku James Cameron prozradil, že kvůli této scéně dostává denně desítky e-mailů, v nichž je Rose označována za „sobce“ a Jack za „idiota“. Debatu však ukončil s tím, že Jack podle jeho scénáře musel zemřít. Připustil však, že to „možná zvorali“ a dřevěný panel měli udělat o něco menší.

Podle aukční síně Heritage Auctions byla rekvizita, často mylně považovaná za dveře, založena na kompletním kusu trosek zachráněných z tragédie v roce 1912. Na adresu debaty o tom, zda se na panel mohli vejít oba, se v nabídce uvádí: „Rekvizita měří na délku přibližně 2,4 metru a na šířku jeden metr.“

Mezi další rekvizity, které se v aukci objevily, patřil bič z filmu Indiana Jones a chrám zkázy, který se prodal za 525 tisíc dolarů (přes 12,2 milionu Kč). Oblek Spidermana, který nosil Tobey Maguire, se vydražil za 125 tisíc dolarů (2,9 milionu Kč), zatímco sekera, kterou Jack Nicholson ve filmu Osvícení prosekal dveře do koupelny, přilákala stejnou částku.

Aukce, která skončila v neděli večer, vynesla 15,68 milionu dolarů, což z ní činí jeden z nejúspěšnějších prodejů sbírky rekvizit a kostýmů, uvedla společnost Heritage Auctions. „Proběhlo nespočet dražebních válek... tolik, že jsme ztratili přehled,“ řekl Joseph Maddalena z aukční síně.

Tagy: