V USA se bojí další vzpoury. Park před Bílým domem zůstane při inauguraci zavřený

Ikonický park National Mall, který se rozkládá mezi Bílým domem a budovou Kongresu a na kterém se během předešlých inaugurací prezidentů tísnily tisíce lidí, zůstane letos zavřený. Úřady v USA se obávají, že by na prostranství mohlo dojít k nepokojům. Již nyní ve Washingtonu platí nouzový stav a Kapitol střeží bezpečnostní složky.

Fanoušci prezidentských inaugurací se tak letos nedočkají tradičních leteckých záběrů, které zachycovaly skandující dav pod vrchem Kapitolu. Úřady ani neplánují do parku National Mall rozmístit promítací obrazovky či toalety, píše americká CNN.

Kapitol se mezitím proměnil ve vojenskou pevnost. Vnitřek budovy hlídá vojenská policie, která nyní každý den chrání tamní zákonodárce. Kolem budovy vyrostl přes dva metry vysoký plot, kde hlídkují bezpečnostní složky.

Do Washingtonu se sjíždí k příležitosti pasování Joea Bidena na prezidenta elitní příslušníci federálních jednotek i národní gardy, kterých bude podle CNN ve středu k dispozici na místě inaugurace až 20 tisíc.

Zvýšená bezpečností opatření platí ve městě kvůli útoku na Kapitol z předešlého týdne, kdy fanatičtí přívrženci prezidenta Donalda Trumpa vzali budovu Kongresu útokem. Incident si vyžádal životy pěti lidí. Trump kvůli němu čelí kritice od veřejnosti i bývalých republikánských spojenců. Demokraté využili bezprecedentní situace a uvalili na Trumpa už druhou ústavní žalobu (impeachment) v pořadí.

Násilí chtějí předejít i aerolinky. Jedna z největších amerických leteckých společností Delta pečlivě prověřuje všechny pasažéry, kteří mají v těchto dnech namířeno do Washingtonu. Společnost navíc dočasně zakázala přepravu zbraní (povolení mají samozřejmě bezpečnostní složky). Informovala o tom televize NBC.

Svou troškou do mlýna chce přispět i Airbnb, služba, která zprostředkovává nájmy bytů či pokojů po celém světě. Nejen, že účastníky útoku na Kapitol v rezervačním systému úplně blokuje, ve Washingtonu si nyní nemůže objednat pobyt přes Airbnb vůbec nikdo, upozornila americká CBS.

Zpravodajské služby varují, že odpůrci Bidena se v příštích dnech pokusí o další násilnou demonstraci. Jenže zatímco minulou středu bránilo Kapitol pár policistů, nyní by proti davu stály tisíce těžkooděnců.

Tagy:
Bílý dům Joe Biden Airbnb bezpečnostní složky federální jednotky USA Donald Trump inaugurace Kapitol National Mall Kapitol Spojených států amerických Kongres Spojených států amerických Washington, D.C.