Léto ještě nekončí. Čeká nás tropický začátek září, teploty mohou atakovat až 30 °C

Slunce nad Prahou

Počasí 4.9.2023 6:48

Na začátku září se dočkáme ještě letního počasí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je pravděpodobné, že rtuť teploměrů bude během týdne atakovat i tropických 30 °C.

V pondělí ráno převládá v Čechách jasná obloha. Na Moravě a ve Slezsku se na některých místech objeví zvětšená oblačnost, během dne se ale bude postupně rozpouštět. Ráno je také poměrně chladné, na většině území dosahují teploty hodnot od 8 do 12 °C, na východě republiky je o nějaké dva stupně tepleji.

Během dne zůstane obloha vyjasněná a projeví se to i na teplotách. „Ohřejeme se, přes den hodnoty vystoupí na 21 až 25 °C. Na východě a severovýchodě republiky může být trošku chladněji, kolem 20 °C a v 1000 metrech na horách pak očekáváme maxima kolem 13 °C, na Šumavě a Krušných horách kolem 17 °C,“ uvedla meteoroložka Jana Hujslová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skončily prázdniny, začíná nový školní rok. Nejen studenty čeká celá řada změn

A v následujících dnech by mělo být podobně. V úterý očekávejte opět jasné počasí, po ránu ojediněle mlhy a teploty od 7 do 11 °C. Přes den bude ale ještě tepleji než v pondělí – 22 až 26 °C. Vítr povane slabý do 4 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Odpolední teploty se v první polovině týdne budou pohybovat kolem letních 25 °C, postupně se mohou dostat až k tropickým 30 °C. A podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by měly být vyšší i noční teploty. Dočkáme se tak možná ještě teplých letních večerů.

A ani začátek příštího týdne žádnou výraznou změnu v počasí neslibuje. Vypadá to tedy, že léto ještě definitivně neskončilo.

Tagy: