Skončily prázdniny, začíná nový školní rok. Nejen studenty čeká celá řada změn

Školáci (ilustrační foto)

Rok od roku dražší školák

Na základních a středních školách v pondělí začíná nový školní rok. Po dvouměsíčních letních prázdninách usedne do lavic přes milion žáků základních škol a téměř půl milionu studentů středních škol. Na některých školách přivítají děti vedle učitelů jako každý rok i politici. České školství čeká řada změn – některé už v tomto školním roce, jiné se projeví až v dalších letech. Maturanti se chystají na státní zkoušky, k podzimnímu termínu se přihlásilo 9 100 lidí.

Prezident Petr Pavel ráno zavítá na základní školu v Bukovanech u Sokolova a základní a mateřskou školu v Sadově na Karlovarsku. Premiér Petr Fiala (ODS) společně s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) navštíví Střední zahradnickou školu v Rajhradě nedaleko Brna. Při té příležitosti tam oba vládní politici představí podrobnosti o reformách ve školství a jejich financování.

Ministerstvo školství chce už v tomto školním roce mimo jiné prosadit, aby uchazeči o studium na středních školách mohli podávat místo dvou papírových přihlášek jako dosud tři přihlášky elektronickou cestou. Mohli by také určit pořadí vybraných oborů podle toho, o který mají největší zájem. Odpadl by tím dosavadní složitý a vleklý proces podávání zápisových lístků a odvolání, který znamenal zátěž pro školy, žáky i rodiče.

ČTĚTE TAKÉ: Sledujte speciál Zpátky do školy. Co vše se od září změní? Odpoví politici i experti

Bek při květnovém nástupu do čela ministerstva řekl, že se chce soustředit také na úpravu učebních plánů, podle nichž se mají žáci vzdělávat, posílení všeobecného charakteru středního vzdělávání či dostupnost škol. Chce diskutovat o prodloužení povinné školní docházky tak, aby do vzdělávacího systému vtáhl ty, kteří se ani nepokusí o vstup na střední školu. Nevyloučil v té souvislosti možnost zrušení devátých tříd.

V Česku je podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) 4 261 základních a asi 1 300 středních škol. V minulém školním roce počet dětí v českých školách oproti předchozímu vzrostl, a to zejména kvůli přijímání ukrajinských dětí. Nejvíce se zvýšil podíl žáků na základních školách. Bylo jich celkem 1 007 778, tedy meziročně o 4,5 procenta více. V mateřských školách se vzdělávalo asi 369 000 dětí, tedy meziročně o 2,4 procenta více. Na středních školách studovalo o 3,8 procenta více než loni, tedy celkem 463 200 studentů.

Se začátkem školního roku nastávají i některé změny v dopravě. České dráhy od pondělí obnovují provoz některých vlaků, které o prázdninách nejezdily. Takzvané školní vlaky se vrátí například mezi Strakonice a Blatnou, z Chocně do Vysokého Mýta, na trať mezi Pelhřimov a Tábor, do úseku Dobruška–Opočno pod Orlickými horami a na další místa republiky. Také MHD v řadě měst se po omezeném prázdninovém provozu začne znovu řídit běžným jízdním řádem.

První delší volno čeká žáky a studenty koncem října při tradičních podzimních prázdninách, které letos vycházejí na 26. a 27. října.

Maturanty čekají státní zkoušky

K podzimnímu termínu, který se bude konat tento týden se přihlásilo ke státním zkouškám téměř 9 100 maturantů. Pro 6 700 z nich je to opravný termín, pro zbylé maturující řádný nebo náhradní termín. Vyplývá to z dat organizace Cermatu, která státní maturitní zkoušky organizuje. V pondělí se konají zkoušky z českého jazyka, v úterý z matematiky a cizích jazyků a ve středu nepovinná rozšiřující zkouška z matematiky. Výsledky těchto testů budou do 10. září. Podle vyhlášky z roku 2020 se maturitní testy neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy uspěl nebo neuspěl.

Nejvíce maturantů bude na podzim opravovat státní maturitní zkoušku z českého jazyka a literatury. K didaktickému testu z češtiny se chystá téměř 4 300 lidí. Své znalosti z angličtiny bude v září testovat 1 757 maturantů, kteří se tak vynasnaží opravit své dříve neúspěšné pokusy. Testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny nebo ruštiny budou opětovně skládat jednotky až nízké stovky maturantů. K opravnému testu z matematiky míří zhruba 1 600 zájemců o maturitní vysvědčení.

Studium letošních maturantů ovlivnila v minulých třech školních rocích opatření proti epidemii covidu spojená s výukou na dálku. Někteří odborníci na vzdělávání proto upozorňovali, že tak mohli mít studium obtížnější. V letech epidemie byly zkoušky pro maturanty upravené, letos se konají ve standardním režimu.

V květnu šlo ke státním maturitním zkouškám poprvé téměř 71 800 středoškoláků, o 2,4 procenta víc než loni. Včetně těch, kteří zkoušku opakují, se k jarnímu termínu maturit přihlásilo přes 77 200 lidí. Státní didaktické testy organizované Cermatem letos maturanti psali od 2. do 5. května.

Tagy: