V zimě, špíně a bez jídla. V domově důchodců na Slovensku musela zasahovat policie

V domově důchodců našli policisté deset lidí.

Senioři žili v příšerných podmínkách

V domově důchodců v obci Hronovice v okrese Levice na Slovensku musela minulou středu zasahovat policie. Obyvatelé obce ji totiž informovali, že klienti domova důchodců se málokdy dostanou ven ze zařízení a v obci žebrají o jídlo. Oznámila to slovenská policie na svém Facebooku.

V zařízení policisté našli deset lidí, z toho sedm mužů a tři ženy. Klienti byli ve věku 46 až 70 let s různými nemocemi, jeden dokonce imobilní. „Vnitřní teplota v místnostech se pohybovala od 8,4 do 18,4 °C. Byl v nich nepořádek, zápach, hmyz, zvířecí exkrementy, plísně na stěnách a stropech,“ napsala v neděli slovenská policie na sociální síti.

„Umístěné osoby neměly zajištěný dostatek jídla, hygienu ani čisté oblečení. Některé z nich trpěly různými kožními nemocemi a byly také nevhodně léčeny,“ dodala policie. Policisty zarazilo, že vchodové dveře měly kliku jen zvenku, zevnitř byl jen takzvaný „míč“.

Za pobyt v zařízení klienti platili 65 euro (1 700 korun). Pětapadesátileté majitelce prý ale museli odevzdávat celý svůj důchod. „Byla obviněna z trestného činu týrání blízké a svěřené osoby. Stíhána bude ve vazbě,“ napsala policie. Ženě tak hrozí sedm až 15 let vězení.

Majitelka domova důchodců, který byl vedený jako soukromý rodinný dům, podle slovenské televize Markíza policii řekla, že po smrti manžela před třemi lety přestala situaci zvládat a začala nadměrně pít. Kuchařky televizi také sdělily, že na 10 litrů vody používaly jeden sáček čaje. Klienti zařízení měli dostávat poslední jídlo v 16:00. Obyvatelé domova důchodců policie dočasně převezla do místní psychiatrické nemocnice. Následně budou umístěni do jiných zařízení.

Tagy: