Použít šestou dávku z ampule vakcíny je správné, zdůrazňuje vakcinolog Petráš

Marek Petráš v Hlavních zprávách

Je podle vakcinologa správné užití šesti dávek z jedné ampule vakcíny?

Je to správné, tvrdí vakcinolog Marek Petráš o použití šesté dávky z ampule očkovací látky proti koronaviru od společností Pfizer a BioNTech. V Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS mimo jiné uvedl, že pro uvolnění opatření proti koronaviru bude potřeba proočkovat dvacet až třicet procent populace.

„Přiznám se, že jsem původně myslel, že je tam jednodávková rezerva, ale ukázalo se, že je dvoudávková. Takže dávku navíc je možné použít,“ vysvětlil Petráš. Je tak stejného názoru jako ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který již dříve řekl, že pokud nedojde k promíchání vakcín, je možné šestou dávku použít.

Použití šesté dávky schválilo v úterý právě ministerstvo zdravotnictví. Ještě před tím lobboval za možnost čerpat z ampule šest dávek u Evropské unie a lékové agentury premiér Andrej Babiš (ANO). Například němečtí vědci ale používání šesti dávek nedoporučují. Více vakcíny v jedné ampuli přitom není omyl, výrobci chtěli zabránit poddávkování.

Petráš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS také upřesnil, kdy by podle něj mělo dojít k uvolňování restrikcí. „Opatření by se mohla zmírňovat při 20 až 30 procentech proočkovanosti obyvatelstva. Pro zastavení pandemie je podle modelů potřeba 50 až 70 procent,“ zdůraznil.

Očkovaní lidé musejí zhruba po dvaceti dnech postoupit ještě aplikaci druhé dávky. Už během té první se ale vytvoří imunita. První dávka zaručuje jistou ochranu, ale ne u všech, přibližně jen u padesáti procent lidí. Kompletní ochrana nastává sedm dnů po druhém dodání dávky,“ vysvětlil Petráš.

Účinnost vakcíny se prý pohybuje kolem 95 procent. „Studie zatím neprokázaly, jak dlouho ochrana trvá. Měla by být dvouměsíční, ale já předpokládám, že by to mohlo být až šest měsíců. Vůči závažnému průběhu nemoci je očkování takřka stoprocentní. Můžeme předpokládat, že bude velmi málo jedinců, kteří by po očkování mohli mít těžký průběh nákazy covidem,“ dodal Petráš.

Tagy: