Válek chystá novinku. Pro vybrané profese by neplatily vstupní lékařské prohlídky

Válek chystá změnu. Pro vybrané profese by se zrušily vstupní lékařské prohlídky.

Válek chystá konec vstupních prohlídek zaměstnanců

Sekretářky, úředníci a další administrativní pracovníci by nemuseli absolvovat vstupní zaměstnaneckou prohlídku u lékaře. To je novinka, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. Ministr Vlastimil Válek chce tímto odlehčit především lékařům.

K firemnímu lékaři musí všichni, ať jde o horníka, pošťačku nebo úředníka. To by se mohlo změnit. „Tyto prohlídky nejsou zaměřeny na odhalování nějakých závažných chorob, které by mohly ovlivnit zdravotní stav pacienta,“ podotkl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Válek sdělil, že v Česku jsme „papežštější než papež“. „Máme prohlídky naprosto nadmíru nastavené a administrativně to velmi zatěžuje systém,“ zdůraznil. Právě administrativní zátěže chce lékaře Vlastimil Válek zbavit. Podle Šonky by většina lékařů zrušení vstupních prohlídek uvítala. Ale zároveň přiznává, že přijdou o část peněz, které za prohlídky zaměstnavatelům účtují. „Pro některé z nich se jedná i o poměrně nezanedbatelný zdroj příjmu, které ordinacím budou chybět,“ komentoval to Šonka.

S případným zrušeních vstupních prohlídek nesouhlasí lékař Josef Štolfa. Podle něj díky vstupním prohlídkám přijdou do ordinace lidé, kteří by normálně k lékaři nešli. „Pacient přichází v době, kdy jsme ho dlouho neviděli a posuzujeme ho vzhledem k práci. Rozhodně by to nemělo být jenom razítko na papíře,“ řekl Štolfa.

Podle něj není administrativní zátěž taková, aby se nedala zvládnout. „Při dobrém časovém managmentu ordinace to nepředstavuje tak významnou časovou zátěž,“ pokračoval. Zrušení vstupních prohlídek by uvítali i zaměstnavatelé. „To rozhodně vítáme. Bude to ulehčení jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance,“ uvedl prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký.

„Možnost snížit nárok na pracovně lékařské prohlídky u nerizikových skupin vnímáme velmi pozitivně, zejména pro velké administrativní ulehčení. Jako alternativu bychom uvítali možnost provedení této prohlídky vysokoškolsky vzdělanou zdravotní sestrou na základě zdravotní dokumentace,“ doplnila tisková mluvčí Škody Auto Martina Špittová.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek předpokládá, že do konce prázdnin bude vyhláška schválená a zaměstnanci tak budou moci do práce nastoupit bez vstupní lékařské kontroly.

Tagy: