Babiš: Válek lže, opozice podklady a data k pandemii má. Pořád hrají politiku

Expremiér Andrej Babiš (ANO)

Rozhovor s Andrejem Babišem

S koncem současné vlády Andrej Babiš (ANO) nabídl svému kritikovi Vlastimilu Válkovi (TOP 09) post ministra zdravotnictví místo Adama Vojtěcha (za ANO). „Opozice měla plno řečí, co všechno budou dělat, tak mohl Válek nastoupit. Bral to jako vtip a evidentně o to nestojí,“ řekl pobouřeně Babiš v rozhovoru redakci CNN Prima NEWS. Následně Válka osočil ze lži. Podle premiéra neříká poslanec pravdu, že opozice nedostává data a podklady k pandemii.

„Pan Válek lže, data dostal, mluvil jsem s Vojtěchem. Ať přestane lhát,“ reagoval premiér ve vysílání CNN Prima NEWS na slova opozice, že od vlády nedostala dostatečně připravená data a opatření proti pandemii. Podle rizikového scénáře Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) totiž Česko čeká až dvojnásobek hospitalizovaných s covidem.

Babiš připomněl, že na pondělní radu pro zdravotní rizika byl Válek pozvaný, ale schůzky se nezúčastnil. „Fialovi jsem poslal dopis, kde ho informuji a žádám, aby v situaci, kdy se zhoršuje situace covidu, spolupracovali a zapomněli na politiku. Pan Válek neříká pravdu, byl pozván, nepřišel a podklady má,“ pokračoval s tím, že nechce, aby budoucí vláda změnila něco, co ta současná rozhodně.

Zdůraznil, že Česko má k dispozici dostatek vakcín, vláda vyzývá k očkování, trasuje, proběhlo i zasedání rady. ‚‚Zítra (ve středu pozn. red.) bude mimořádná schůze vlády, která rozhodne o opatřeních, která navrhlo ministerstvo zdravotnictví. Ale opozice nespolupracuje. Měli plno řečí, co budou dělat, tak mohli nastoupit,“ podotkl s tím, že Válek od ředitele ÚZIS Ladislava Duška podklady dostává.

Premiér právě Válkovi nabídl, aby od 1. listopadu převzal funkci ministra zdravotnictví po Adamu Vojtěchovi. „Pokud pan Válek chce, tak nastoupit může. Od 1. listopadu mu uvolníme místo ministra zdravotnictví. Opozice to brala jako vtip, ale nechť se zapojí. Evidentně o to ale nestojí a pokračují v dělání politiky,“ dodal premiér.

Tagy: