Otevře papiňák, ale řekne, ať z něj nevylézáme. Komentátoři kritizují vládní strategii

Poslanec za TOP 09 a lékař Vlastimil Válek na tiskové konferenci koalice SPOLU

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) působí, jako by ho vysadili na dokonalé planetě, kde se všechna pravidla dodržují. Tak reagoval komentátor webu Info.cz Petr Holec na Válkovo páteční prohlášení v Partii na CNN Prima NEWS. Šéf resortu zdravotnictví uvedl, že vláda neprodlouží nouzový stav, ale zároveň vyzval, aby se lidé nezdržovali v barech a restauracích a nepořádali večírky.

Holec prý nejdříve Válkovu prohlášení při pátečním uvedení do funkce ministra nechtěl věřit. „Přijde mi, jako kdyby ho vysadili na dokonalé planetě, kde lidé všechno dodržují,“ řekl komentátor v Partii. Podle Holce lidé naopak protikoronavirová opatření téměř nedodržují a navíc podvádí.

„Přichází Vánoce, setkávání s příbuznými, nejkritičtější doba na přenos a on řekne: ‚Se mnou přichází lepší lidé, lepší občané a mě poslechnou‘,“ pokračoval Holec.

Za tento postup Válka zkritizoval i komentátor Aktuálně.cz David Klimeš. „Vláda tvrdí, že jsme byli uzavření v papiňáku, který nyní otevře, ale vyzývá nás, abychom z něj nevylézali na svátky. To je populismus jiného druhu,“ zhodnotil krok nové vlády novinář. Dodal, že Válkovo řešení nepovažuje za změnu ke smysluplnosti.

Holec zmínil, že se původně debatovalo, zda by měl Válek vzhledem ke svému stylu komunikace vůbec nastupovat na ministerstvo zdravotnictví. „Ono to i z trojkoalice prosáklo, že se o tom bavili. Řekli mu, ať změní komunikaci,“ dodal komentátor.

Starý dobrý Miloš Zeman

Dvojice komentátorů zhodnotila i nejnovější výroky prezidenta Miloše Zemana v pořadu Partie Terezie Tománkové. Pozastavili se zejména nad jeho slovy o nyní již expremiérovi Andreji Babišovi (ANO).

„Je to starý dobrý Miloš Zeman, který pochopil, že se mění vláda, tak už z Babiše udělal zbabělce,“ řekl Holec vzhledem k Zemanově vyjádření, že Babiše byl připraven jmenovat znovu premiérem, ale ten z toho velmi brzy vycouval, protože neviděl cestu, jak si zajistit podporu u jiných stran. Tím podle prezidenta ukázal, že nechce bojovat, a předčasně rezignoval.

Klimeš poukázal na fakt, že Babiš se Zemanem v předešlých letech působili jako spojenci. „Koordinace mezi Babišem a Zemanem je dlouhodobá. Prezident řekl, že pověří vítěze voleb, z jeho pohledu toho s nejvíce mandáty. Situace byla, že Andrej Babiš neměl s kým jednat,“ doplnil komentátor.

Tagy: