Nejsem příznivcem nařízení. Povinné očkování dospělých by byl průlom, říká Válek

Vlastimil Válek

PARTIE Terezie Tománkové 19.12.2021

Nová vláda se chystá nejpozději v půlce února představit novelizaci vyhlášky o povinném očkování. V Partii Terezie Tománkové to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). S ohledem na povinné očkování proti covidu by mohlo u profesních skupin dojít k respektování hladiny protilátek, u lidí nad 60 let by se mělo úplně zrušit. Válek zároveň připomněl, že není příznivcem tvrdých opatření ze strany státu.

„Je potřeba vyhlášku novelizovat. První důvod, a tady jako lékař mám určitou výhodu z toho, co učíme studenty, je rychlost mutace viru. Musíme dbát na data, která máme z omikronu. Druhá věc je, že povinné očkování je naprostý průlom do technické metodiky očkování WHO. Tady bude potřeba názor z EU, jak by se u dospělé populace očkovalo,“ řekl Válek v Partii.

Naznačil, jak by se mohla změnit pravidla stávající vyhlášky. U profesních skupin bude chtít uznávat určitou hladinu protilátek. „Dovedu si představit, že, pokud omikron totálně nezmění pravidla, což delta udělala, budeme takto postupovat. Určitě tam věková hranice nebude, to je špatně určený mandatorní údaj, který není vhodný,“ doplnil.

Válek zároveň zopakoval, že není příznivcem tvrdých nařízení ze strany státu. „Nejsem příznivcem nařízení, direktivních opatření. Budu podporovat vysvětlování, pochopení. To je důvod, proč jsem nařídil, aby se okamžitě vysvětlovaly kontraindikace. Ne na stránkách ministerstva, ale všude. Každé očkování má svoje problémy, může mít své kontraindikace,“ sdělil ministr.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury je však únorový termín šibeniční. „Pane ministře, říkáte, že novelu té vyhlášky, připravíte do poloviny února, to je pozdě. Jsou zde statisíce lidí v profesních skupinách, pro které to má platit od března. Bylo by dobré informaci, zda tu pasáž zrušíte nebo upravíte, oznámit co nejrychleji. Znamená to další organizaci na straně státu,“ řekl.

Tagy: