Válek: Díky novým opatřením pojedou na hory i neočkované děti. S PCR testy řešíme problém

Vlastimil Válek

PARTIE Terezie Tománkové 19.12.2021

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové znovu zopakoval, že chce do systému vrátit uznávání PCR testů. Poprvé by se tak mohlo stát u dětí v rámci školních lyžařských zájezdů. Podle Válka je také potřeba, aby došlo k zásadnímu navýšení testovací sítě. Chtěl by se dostat k číslu 600 tisíc testů za den. Uznávání protilátek se ale zatím kvůli mutaci omikron odkládá.

„Rozhodně se do role musí vrátit uznávání PCR testů. Je nutné ukázat, že když přijdu do této místnosti, bude minimální šance, že budu šířit koronavirus, když budu mít test,“ řekl Válek v Partii.

Ministr se aktuálně zabývá tématem školních lyžařských zájezdů. Nastínil, za jakých podmínek by na ně děti mohly jet. „Děti nemohou mít všechna očkování, tak jsme změnili metodický pokyn. Díky tomu budou moci jet na školní zájezdy všechny děti, očkované i neočkované. Podmínkou bude PCR test ne starší než 72 hodin. Ale pak ten týden na lyžařském zájezdu nemusí nic dělat. Budou moci lyžovat společně,“ vysvětlil Válek.

Do budoucna by se však PCR testy měly navrátit nejen pro školáky před zájezdy, ale pro všechny. „Úkol, které teď řeší laboratorní část naší skupiny, je, jak navýšit počet PCR testů. Hlavní hygienička dostala za úkol řešit to prioritně. Nyní jsme na nějakých 140 tisících testů na den. Kdyby se neobjevil omikron, jsme na 200 tisících od půlky ledna. Má představa byla do září mít 600 tisíc testů na den. Problém je, že omikron je daleko více virulentní,“ prohlásil nový ministr zdravotnictví.

Předseda SPD Tomio Okamura, který byl také hostem Partie, však reagoval tím, že se až příliš dlouho čeká na výsledky testů. „Výsledek dostáváte do 48 hodin, pokud si nepřiplatíte. Můžete ho tak použít jenom den. Je potřeba, abyste tlačili na to, aby ten výsledek byl do 24 hodin a aby se uznával jako průkaz bezinfekčnosti. Nyní je to diskriminační. Lidé s negativním PCR testem se nemohou zapojovat do aktivit, přijde mi to podivné a hloupé. Alternativ by tu mělo být více,“ uvedl Okamura.

Válek však reagoval tím, že se již intenzivně pracuje na moderních přístrojích, které přinesou výsledky velmi rychle.

Tagy: