Valeš: Mluvit s mladými jako Feri se snaží Nerudová se Schillerovou. Ale často jde o parodii

Lukáš Valeš a Thomas Kulidakis

360° (113)

Dominik Feri nebyl významný politik, uměl ale mluvit s mladými lidmi, shodli se politolog Lukáš Valeš a komentátor Thomas Kulidakis v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Být hlasem mladé generace se po něm snaží další politici, mezi nimi například Alena Schillerová (ANO) nebo Danuše Nerudová. Jejich komunikace na sociálních sítích však podle Valeše často sklouzává spíše k parodii.

Bývalý poslanec TOP 09, kterému soud v pondělí potvrdil trest tří let odnětí svobody, mohl svým neslavným koncem odradit mladé lidi od vstupu do politiky, uvedl Valeš. Mladí politici to podle něj mohou mít o to těžší, že je starší političtí matadoři po zkušenosti s kauzou Feri nebudou chtít pouštět mezi sebe.

ČTĚTE TAKÉ: Feri prolomil mlčení na sítích. Vedle kritiky rozsudku a loučení avizoval i svůj návrat

Výrazné nové tváře jsou přitom pro oslovování mladších generací potřeba. Feri to prý navíc uměl i na sociálních sítích. „Milion lidí sledujících jeho účet – to se žádnému politikovi nepodařilo a myslím si, že dlouho zase nepodaří. Dokázal být zajímavý, zejména mladé lidi oslovoval řečí jejich kmene,“ řekl Valeš v pořadu 360°.

S tím souhlasil i komentátor Thomas Kulidakis. Podle něj s Feriho odsouzením praskla jedna velká politická bublina. „Nikdy nebyl nějakým význačným politikem z hlediska obsahu, ale podával to formou, která byla jako takový lákavý pouťový balónek,“ glosoval. „Jako se děti lákají na krásné blyštivé barvy, tak on lákal na sociálních sítích.“

Mluvit s mladými a vystupovat jako „jejich hlas“ se v současnosti snaží jiní politici. Od hostů ve studiu padla jména poslankyně Aleny Schillerové (ANO) a lídryně kandidátky STAN do Evropského parlamentu a neúspěšné kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové. „Často je to spíše parodie,“ řekl o vystupování zmíněných političek na sociálních sítích Valeš. „Když jsme narazili na paní Nerudovou – tento samozvaný hlas mladých opravdu působí až na hranici karikatury,“ přidal se Kulidakis.

Tagy: