Valeš: Rozchod Babiše může ovlivnit preference v eurovolbách, šéf ANO bude minimalizovat škody

Andrej Babiš se svou ženou Monikou

Andrej Babiš se rozchází s manželkou Monikou

Česká veřejnost je k rozvodům a rozchodům politiků tolerantní, uvedl pro redakci CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš v souvislosti s pátečním oznámením šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že se po třiceti letech rozchází se svou manželkou Monikou Babišovou. Expert připomněl, že zpráva o odloučení páru přišla „v časové blízkosti voleb do Evropského parlamentu“, tudíž může hnout s volebními preferencemi. Babiš teď podle Valeše bude muset „minimalizovat škody“, takže může i ustoupit do mediálního pozadí.

Důkazem tolerance české společnosti k rozvodům i rozchodům vrcholných politiků je podle Valeše Jiří Paroubek (ČSSD) či Mirek Topolánek (ODS). „Oba se rozváděli během svého působení v politice a bylo jim odpuštěno,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Toalety plné migrantů, stěžoval si Babiš. Po zážitku z benzínky zmínil i Asterixe a Obelixe

Oznámení o rozchodu však podle něj přichází pro ANO  v nevhodnou dobu. „Taková zpráva je příliš blízko červnovým volbám do europarlamentu. Může to tedy mít dopad na jeho preference. Pro opoziční hnutí by bylo výhodnější, kdyby s tímto oznámením přišel Babiš jindy,“ objasnil Valeš.

V konzervativnějším křídle voličů ANO prý může rozchod vyvolat značné ohlasy. „Babišovi teď půjde hlavně o minimalizaci škod. Je možné, že se nebude až do eurovoleb příliš ukazovat na veřejnosti a nepostaví se do popředí kampaně, která potrvá do začátku června,“ sdělil politolog redakci CNN Prima NEWS.

Nahradit by ho v této pozici mohli tři lidé: místopředsedkyně ANO Alena Schillerová, místopředseda Karel Havlíček a v úvahu také připadá lídryně kandidátky do Evropského parlamentu Klára Dostálová. Šéf hnutí by se tak mohl účastnit předvolební kampaně spíše „mimo kamery“, třeba při výjezdech či setkávání s občany, „které jsou jeho parketou“, připomněl Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: ANO je rozhodně proti zvyšování věku odchodu do důchodu, přes to vlak nejede, řekl Juchelka

Tagy: