Válka gangů. Za střelbu v Berlíně může podle policie organizovaný zločin

Policie.

V Německu se střílelo

Sobotní střelba v Berlíně, při které byli vážně zraněni čtyři muži, byla podle policie vyřizováním účtů lidí z prostředí organizovaného zločinu. Píše to agentura DPA s odvoláním na policejního mluvčího. Státní zastupitelství odmítlo potvrdit, zda se jedná o spory mezi rodinnými klany. Kriminalisté incident vyšetřují jako pokus o vraždu.

Ke střelbě došlo v sobotu brzy ráno v berlínské čtvrti Kreuzberg, nedaleko sídla německé sociální demokracie (SPD). Podle fotografií agentury DPA na místě zasahovaly desítky těžce ozbrojených policistů. Prohledávali okolí sídla sociálních demokratů, pomáhala jim i helikoptéra, údajně se nakonec zaměřili na jeden byt nedaleko místa střelby.

Incident si nevyžádal žádné úmrtí, čtyři těžce zranění muži byli podle policejní mluvčí převezeni do nemocnice. Tři zraněné našla záchranná služba přímo na místě, čtvrtého muže později vytáhla z Landwehrského kanálu, umělého ramene řeky Sprévy. Pravděpodobně utrpěl poranění nohy.

Klanový a organizovaný zločin je znepokojivým tématem v Berlíně i jiných spolkových zemích už delší dobu. Na začátku roku byl v Kreuzbergu zastřelen mladý muž, v únoru po střelbě v centru Berlína zůstal jeden mrtvý a čtyři zranění.

Na začátku prosince německá policie provedla rozsáhlou razii proti organizovanému zločinu mezi klany v Berlíně, Hamburku a spolkové zemi Braniborsko. Akce mířila na velké rodiny arabského původu i jejich napojení na motorkářské gangy. Podle německých médií jsou rodiny podezřelé z praní špinavých peněz prostřednictvím obchodování s nemovitostmi.

Tagy: