Válka na Ukrajině ve stínu Izraele eskaluje. Zlikvidovali jsme tisíc Rusů za den, hlásí obránci

Ukrajinští vojáci útočí na ruské pozice u Bachmutu.

Vývoj bojů na Ukrajině

Zatímco se pozornost většiny světa přesunula na drastický průběh izraelsko-palestinského konfliktu, boje na Ukrajině eskalují. Obránci země hlásí, že ztráty ruských okupantů dosahují okolo tisíce mužů za den. Ještě začátkem týdne přitom informovaly o zhruba polovičních číslech. Rusové se ve svých útočných operacích poblíž Avdijivky potýkají s problémy, uvedl Institut pro studium války (ISW). Rusko informovalo o dalších dronových útocích na svém území.

Ruské ztráty podle Ukrajinců dosáhly s nejnovějším sobotním přírůstkem 970 mužů na celkem 286 890 padlých vojáků. Od středy do pátku ztráty okupantů podle obránců navíc narůstaly o 820, 990 a 1 030 mužů za den. Začátkem týdne se přitom pohybovaly pod hranicí 500, předtím to bylo okolo 600 Rusů za 24 hodin. Vyplývá to ze zpráv ukrajinského generálního štábu zveřejněných v přehledu portálu Minfin. Uváděná čísla nelze v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit, ani jedna ze stran vlastní ztráty nezveřejňuje.

Tvrdé boje u Avdijivky

Ruské síly se dál snaží prorazit ukrajinskou obranu u Avdijivky na východě Ukrajiny, sdělil v sobotu ráno na Facebooku generální štáb ukrajinské armády. Ukrajinské síly podle něj za poslední den odrazily asi 20 ruských útoků v této oblasti. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější analýze války na Ukrajině upozornil, že ruské armádní vedení se patrně snaží v informačním prostoru diskuze o ruské ofenzivě u Avdijivky omezit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské vojáky budeme cvičit v Česku i příští rok, zní z vlády. Má jich být stejně jako letos

Podle ruských vojenských blogerů používají Ukrajinci u Avdijivky ke zpomalení Rusů minová pole. Okupanti se podle ruských zdrojů zároveň potýkají s nepřesnou střelbou vlastního dělostřelectva způsobenou opotřebovanými hlavněmi, uvedl ISW.

Ruské síly podle potvrzených záběrů zveřejněných ve čtvrtek a pátek postoupily na jih od vesnice Krasnohorivka, která leží asi pět kilometrů severně od Avdijivky, sdělili také američtí analytici. Podle ISW ale není žádný důkaz pro to, že by ruské síly zde měly pod kontrolou koksárnu, jak tvrdily některé ruské zdroje.

K TÉMATU: Exploze proměnila tank v ohnivou kouli. Ukrajinci rozmlátili ruský kolos za miliony dolarů

Mluvčí Bílého domu John Kirby v pátek vyjádřil přesvědčení, že Ukrajinci ruské útoky u Avdijivky odrazí. „Vypadá to, že ruská armáda používá taktiku lidské vlny, kdy posílá masy špatně vycvičených vojáků přímo na bojiště, a to bez pořádného vybavení,“ okomentoval podle webu Politico ruské ofenzivní pokusy.

Dronový útok u ruské Soči

Rusko v sobotu informovalo o dalších dronových útocích na svém území. Zdejší ministerstvo obrany sdělilo, že ruská protivzdušná obrana zničila drony nad Černým mořem, které se snažily zaútočit na objekty v Krasnodarském kraji na jihu Ruska.

Starosta Soči, přímořského města v této oblasti, na sociální síti Telegram napsal, že ruská protivzdušná obrana v sobotu ráno sestřelila dva drony u jeho města. Zároveň ujišťoval, že obyvatelům ani turistům zde nic nehrozí. „V letovisku je úplný klid,“ napsal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin verbuje vojáky i v Hamásu, řekl expert a popsal důležitost dronů ve válce na Ukrajině

Tagy:
válka dron Ukrajina Soči ztráty Rusko ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Institut pro studium války